Emelie Örtlund som är kommunikatör vid Arbetsmarknadskunskap står framför en whiteboard i ett klassrum i Djurås skola i Gagnef. Flera ämnen inom arbetsmarknadskunskap, utbildning och attityder är skrivna på whiteboarden.  I förgrunden syns två elever som sitter vid ett bord, delvis synliga. Klassrummets inredning, inklusive stolar och bord, är synlig i bildens nederkant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasievalet pågår i länet och Emelie Örtlund, kommunikatör Arbetsmarknadskunskap informerar elever om framtiden möjligheter. Foto: Johan Lundahl/SVT

Lågt intresse för bristyrken – snart dags för gymnasievalet i Örebro län

Publicerad

Gymnasievalet i Örebro län är i full gång och valet av program kan påverka framtidens arbetsmarknad. Enligt en ny rapport från Arbetsmarknadskunskap, som bygger på svar från elever i bland annat Örebro län, är det viktigt att ungdomar väljer utbildningar som matchar branschernas behov.

– Intresset för olika yrken ökar när vi pratar om dem, säger Emelie Örtlund, kommunikatör på Arbetsmarknadskunskap.

Rapporten visar att intresset är lågt för branscher med stor kompetensbrist, som vård, utbildning och teknik. Många ungdomar har förutfattade meningar om yrken och fokuserar på hög lön, men missar att många bristyrken kan vara både kreativa och utvecklande, menar Emelie Örtlund.

Viktigt med medvetna val

Hon har arbetat för att öka medvetenheten om arbetsmarknadens behov och har delat med sig av sin kunskap på olika plattformar. Enligt henne är det är viktigt att ungdomar gör medvetna val och har en plan B.

– Du kan ta studenten med en yrkestitel idag men ändå välja mellan många utbildningar på högskolan, säger hon.

Ansökningsperioden för gymnasieantagningen i Örebro län pågår fram till den 14 februari.

Starta klippet för att höra mer om branscher där det är brist på arbetskraft.

ARBETSMARKNADSKUNSKAP

  • Arbetsmarknadskunskap är ett koncept som hjälper unga att förstå vilka jobb som behöver fler personer nu och i framtiden, så att de kan välja rätt utbildning och karriär.
  • Satsningen finansieras av offentliga och privata aktörer.
  • De samarbetar med olika arbetsgivare och företag för att ge ungdomar en inblick i hur olika jobb fungerar och vilka färdigheter som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.