Kommunpolisen Fredrik Malm säger att han och hans kollegor i dag har bra koll på dem som återvänt från terroristresor, och att socialkontorets flytt till Vivalla är en viktig del i det förebyggande arbetet. Foto: SVT

Långsiktighet och fysisk närvaro viktigt i arbetet mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 15 personer har återvänt till Örebro från terroristresor, enligt polisen. Socialkontorets flytt till Vivalla ses som ett viktigt steg i det förebyggande arbetet.

Det har gått omkring tre år sedan den senaste personen från Vivalla i Örebro återvände efter en terroristresa. Resorna för att ansluta sig till terrorgrupper i Irak eller Syrien gjordes från Örebro mellan 2012 och 2015, enligt kommunpolisen Fredrik Malm. Omkring 15 personer har återvänt. En är en barnfamilj.

– Vi har bra koll på de här personerna idag, vad de har för bakgrund och så, säger han.

Barnfamiljen gjorde han en orosanmälan om till Socialtjänsten.

– Det är vi skyldiga att göra. Men det är svårare med vuxna. Om de inte är misstänkta för något så delar vi inte med oss av information, säger Fredrik Malm.

Flera finns i kriminella miljöer

Återvändarna är inte en stor fråga för polisen i Örebro längre, även om den finns där. Flera av de som återvänt finns i kriminella miljöer och det är den miljön, med vapen och droger, polisen koncentrerar sig på.

– I den här miljön har vi en mängd andra arbeten som har en högre prioritering, för det är betydligt mer konkreta faror. Det handlar om vapen, kriminalitet och gänguppgörelse. Så vi jobbar i miljön hela tiden och har adderat den här kunskapen med våldsbejakande extremism i det arbetet, säger Fredrik Malm.

Socialkontorets flytt viktig del i arbetet

Men ett förebyggande arbetet handlar ju om att inga nya ska lockas in i en kriminell, extrem och våldsam miljö. Och där har andra aktörer, som skolan, föreningar, primärvården och socialtjänsten ett viktigt uppdrag, menar han. Att socialkontoret flyttade ut till Vivalla för snart två år sedan ser han som en viktig faktor för att lyckas på sikt.

– Det är helt avgörande att finnas på plats. Man måste skapa förtroende och ha legitimitet i området. Annars fungerar det inte. Socialtjänstens lokala arbete i Vivalla kommer att bli mycket bättre framöver, när de jobbat in sig där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.