Foto: SVT

Så många IS-återvändare känner kommunerna till

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Säpo har 150 personer som rest till Syrien för att gå med i jihadistiska våldsbejakande organisationer återvänt till Sverige. Experter är eniga om att vissa som har kommit tillbaka kan vara farliga – trots det har kommunerna dålig koll på vilka de är, visar SVT Nyheters enkät.

Runt 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper i Syrien och Irak. Av dem bekräftar Säpo att 150 har återvänt till Sverige.

Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås är bland de fem kommuner som har flest IS-resenärer och SVT Nyheter har gjort en enkät bland dessa kommuner för att ta reda på hur många av återvändarna som kommunerna känner till.

Terroriströrelsen IS

Kommunerna har själva fått uppge hur många återvändare socialtjänsten känner till. Svaret är att kommunerna bara har kännedom om maximalt 16 vuxna och 10 barn.

Så här många känner socialtjänsterna till:

Örebro: En familj. Två vuxna och två barn, pojke och flicka.

Borås: En ungdom kan ha anslutit sig vid besök i hemlandet. I övrigt ingen kunskap.

Göteborg: Sex lokala socialtjänster har kännedom om tio vuxna och åtta barn

Stockholm: Stockholm har inte kännedom om någon återvändare enligt Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad

Malmö: Har ännu inte svarat på enkäten men skriver på sin sajt: ”Det finns inga exakta uppgifter om hur många återvändande som finns i Malmö, men inom Socialtjänsten finns det färre än fem ärenden som rör oro för återvändande”.

Så många IS-återvändare finns i kommunerna

Om antalet återvändare står i relation till antalet som har rest från Sverige kan det antas att antalet återvändare i respektive kommun eller region ser ut så här:

Stockholm: 35–40

Göteborg och Västra Götaland: Ett 50-tal

Örebro: Omkring 15

Malmö: Ett 15-tal

Uppgiften om varifrån i landet de som har rest kommer från en undersökning gjord på Försvarshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet