Ett filmklipp som cirkulerat på nätet visar hur flera tungt beväpnade män står på rad bakom tillfångatagna personer. Vapnen höjs och man hör ljudet av flera skott. Misstankarna är nu att mannen, som är bosatt i Örebro län, är en av männen i filmen som skjuter.
Svårt att utreda
Händelsen som inträffade i närheten av staden Idlib i Syrien 2012 utredes som folkrättsbrott, ett brott som kan ge livstidsfängelse. Men trots att händelsen är fångad på film är det svårt att utreda brott som skett i krigszoner.
Läs också: Länsbo häktad för folkrättsbrott
Samtidigt börjar utredningen som har pågått under lång tid att närma sig slutet.
– Den går mot sitt slut och han kommer att delges förundersökningen och sen kommer beslut om åtal ska väckas, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.
Vill bli frisläppt
Mannen har suttit häktat i över ett halvår men han har själv accepterat den förlängda utredningstiden. Åklagaren vill inte säga hur mannen ställer sig till anklagelserna.
– Självklart vill han bli släppt på frifot men jag vill inte gå in på vad som framkommit i utredningen.
Satsning mot krigsbrott
De senaste åren har det skett en ökning av antalet misstänkta krigsbrott. För att snabbare kunna utreda fler krigsbrott gör nu den svenska polisen en satsning där totalt 24 nya årsarbetskrafter ska till. Bland annat handlar det om fem nya utredare till krigsbrottskommissionen.
– Det är en viktig fråga för polisen. Sverige får inte bli en fristad för krigsförbrytare, säger Christer Nilsson, nyligen tillträdd chef för utredningsenheten på polisens Nationella operativa avdelning.
Många nya ärenden
Att man ökar personalstyrkan som jobbar med krigsbrott ser han som nödvändigt:
– Vårt ärendeinflöde har ökat markant den senaste tiden. Det beror dels på information från flyktingar som kommit hit och på vårt ökade samarbete med andra myndigheter, säger Christer Nilsson.