Tiden för överklagan var satt till tre veckor, men museet och flera andra parter i målet bad om uppskov, vilket beviljades.
– Vi måste motivera varför målet ska prövas igen, vad som varit fel i mark- och miljödomstolens motivering och vi måste visa att det här är principiellt viktigt. Det har krävts tid för att formulera det, säger Birgitta Johansen, chef vid Örebro läns museum.
”Inte förstått kulturvärdena”
Det var i mars i år som mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt gav klartecken till Naturvårdsverket att dammen vid Järle kvarn i Nora kommun får rivas, för att på så sätt skapa fria vandringsvägar för fisk i Järleån. Därmed försvinner vattenspegeln och det forsande vattnet. Enligt domen ska arbetet vid kvarnen grunda sig i god och relevant kompetens så att skador på kulturhistoriskt viktiga anläggningar och konstruktioner inte ska ske.
Men Johansen menar att domstolen inte alls förstått vad det handlar om när man behåller kvarnen, men river dammen.
– Jag tycker att det borde vara självklart att mark- och miljööverdomstolen tar upp det. I den tidigare domen har man inte förstått kulturvärdena. Det är ganska stor skillnad mellan att mala mjöl i en kvarn och järnhantering.
Fler väljer att överklaga
Länsmuseet får sällskap av Örebro läns hembygdsförbund och Hembygdsföreningen Noraskog som på fredagen meddelade att de också överklagar domen.
”Det allmännas intresse har inte beaktats i domen, eller av Naturvårdsverket” skriver de i ett pressmeddelande. ”Järlefallsdammens vara eller icke varande behöver sättas in i ett större sammanhang där fler perspektiv tas tillvara och beaktas, det har varken Naturvårdsverket eller Mark- och miljödomstolen gjort.”