Fyra personer sitter runt ett bord i ett mötesrum, där två av dem ser mot kameran. En kamera är uppriggad på ett stativ och riktad mot dem. Ett par dokument och en dator syns på bordet. I bakgrunden finns gröna gardiner som skapar en avskild atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Presskonferens i Lindesbergs kommun om utredning kring flytt av skolor. Foto: Malin Gotlin/SVT

Lindesberg: politikerna går vidare med planerna på skolflytt

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Lindesbergs kommun går vidare med planerna på att flytta delar av skolorna och förskolorna i kommunen. Det stod klart efter dagens möte i kommunens barn- och utbildningsnämnd.

Det som bestämdes vid mötet var att man nu ska utreda en flytt av högstadiet från Storåskolan till Lindbackaskolan i Lindesberg och att göra om Vedevågs skola till en F-3-skola, bland annat. Flera förskolor i kommunen påverkas också.

Utredningen ska presenteras i november och beslut tas i december. Bakgrunden är dels kommunens ekonomi, men också att det föds färre barn än tidigare.

– Även om det skulle komma pengar så blir det inte fler barn. Vi kan inte förändra demografin, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Stora delar av oppositionen är överens om en utredningen.

SPARFÖRSLAG SOM SKA SNABBUTREDAS I LINDESBERGS KOMMUN

Vedevågs skola föreslås bli en F-3-skola. Årskurs 4-5 flyttas till Fröviskolan eller Björkhagaskolan i Lindesberg.

Årskurserna 7–9 på Storåskolan föreslås flyttas till Lindbackaskolan i Lindesberg

Flytta förskolan Bergknallen till Vedevågs skola

Flytta Hagabackens skola i Guldsmedshyttan till Storåskolan och flytta förskolorna Lysmasken och Hagabackens förskola till Hagabackens skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.