En uppsättning ciderburkar och flaskor på ett bord som inkluderar en röd burk med vit text i förgrunden, en flaska öl med en blårandig kapsyl bakom den, och en annan burk bakom den med ett mönster. I bakgrunden syns suddiga flaskor av olika slag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är nya märkningskrav på gång även för andra alkoholdrycker än vin? Det svarar Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket, på i klippet. Foto: Erik Karlsson/SVT

Livsmedelsverket: Då behöver inte tillverkaren tala om vad drycken innehåller

Uppdaterad
Publicerad

All mat och dryck måste ha en ingrediensförteckning. Men det kan man strunta i om man tillverkar alkoholdrycker som cider, öl och andra blanddrycker. Där finns inga krav på att tala om vad drycken innehåller.

Vinflaskan eller boxen som tillverkas efter 8 december 2023 ska vara försedd med både en ingrediensförteckning och näringsdeklaration. Detta efter att EU införde utökade märkningskrav för vin och vinprodukter.

Men det kan tillverkare av många andra populära alkoholdrycker strunta i. De behöver inte märka burkar eller flaskor med vad de innehåller, enligt ett undantag i EU:s lagstiftning.

– Nej, andra drycker med mer än 1,2 volymprocent alkohol behöver inte ha en ingrediensförteckning eller näringsdeklaration, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Konsumenter vill ha koll på innehållet

Redan 2017 konstaterade den dåvarande EU-kommissionen i en rapport att man inte hittat några objektiva skäl till varför det ska vara så, och att en klar majoritet av konsumenterna håller med.

Men klagomålen från konsumenter är få, enligt Livsmedelsverket.

– Den tidigare EU-kommissionen planerade att lägga fram förslag till krav på nya märkningsregler även för andra alkoholhaltiga drycker än vin, men förslaget presenterades aldrig, säger Amanda Rosendahl.

I praktiken skulle Sverige kunna besluta sig för att reglera det här nationellt?

– Ja, så kan man säga. Men när vi inte haft några sådana nationella regler om detta tidigare så är det den gängse processen med notifiering till EU som gäller vid ett införande av nya nationella regler.

– Nu inväntar vi den nya kommissionens arbetsprogram för att se hur planerna för det här ser ut framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.