Att man kan göra sig förstådd på det svenska språket bör vara ett grundkrav för att kunna bli anställd inom äldreomsorg och skola. Det anser de partier som vill införa språkkrav, däribland Liberalerna och Kristdemokraterna.
Liberalerna vill även införa språkkrav inom färdtjänsten.
V och MP säger nej
Men förslaget om språkkrav gillas inte av alla partier. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till att införa språkkrav.
– Problemet är att de andra partierna har börjat anspassa sig efter SD:s retorik och där är man väldigt farligt ute. Det vi behöver är fler medarbetare inom skola och omsorg. Och då är inte lösningen att sätta upp ännu högre trösklar, säger oppositionsrådet Martha Wicklund (V).
S-politiker betonar stödet
Fisun Yavas (S) är ordförande i kommunens hemvårdsnämnd. Hon säger att hon är beredd att införa de språkkriterier som regeringen nyligen gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram. Hon betonar dock att kommunen som arbetsgivare också behöver ge stöd och skapa förutsättningar för personalen som pratar sämre svenska.
– Ordet krav låter gammeldags för mig men språket är en nyckel till samhället oavsett om man jobbar i äldreomsorgen eller någon annanstans.
Språksatsning klubbad
Under veckan beslutade hemvårds- och vårdboendenämnden i kommunen om en satsning på att utbilda personalen för att de ska nå de språkkrav som Vård- och omsorgscollege ställer.
– Ett jobb är en möjlighet att möta andra människor och då utvecklas man. Om människor går hemma tappar de språket. Samtidigt är det så att utan våra invandrare kommer vi inte att klara vård och omsorgen, säger Fisun Yavas.
Hör fler av politikernas argument i klippet ovan.
Så svarar partierna i Örebro om språktest i äldreomsorgen
”Alla nyanställda inom hemstjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska”
- Mycket bra förslag
KRISTDEMOKRATERNA:
Vi behöver alla händer och fötter i äldreomsorgen framöver, Vi kan inte bedriva äldreomsorg utan personal. Även de som i dagsläget har bristande kunskaper i svenska språket behövs. Men vi ser att språkkunskaperna i Svenska språket inom äldreomsorgen behöver bli bättre. Därför vill vi införa ett språktest. De som inte klarar testet ska erbjudas språkträning direkt på arbetsplatserna.
LIBERALERNA:
Självklart. Alla som jobbar med äldre och utsatta ska både kunna förstå och göra sig förstådd till de, de är satta att hjälpa och sköta om.
MODERATERNA:
Det är viktigt att de som har ansvaret för omsorgen av våra äldre kan kommunicera med omsorgstagaren likväl som med andra inom personalen så inga misstag begås. Begriplig svenska är ett krav men såklart inte perfekt svenska.
ÖREBROPARTIET:
Solklart. Men det kallas för ”rasism” av de politiker som tror att äldreomsorgens främsta funktion är att vara ett integrationsexperiment, där hittar vi bland annat S, C, MP, V och KD. Varit mycket bråk om detta i KF. En röst på dessa 5 partier är en röst på fortsatt vanvård och katastrof. Omöjligt att förbättra denna sektor om vi inte har språk- och kompetenskrav!
SVERIGEDEMOKRATERNA:
Självklart. Det handlar om säkerhet och trygghet för de äldre.
- Ganska bra förslag
CENTERPARTIET
Vi vill ha en språkförstärkt vård och omsorgsutbildning. Vi vill att man ska få spräkstöd även efter genomgången utbildning.
SOCIALDEMOKRATERNA
Vi socialdemokrater ser problemen med att vi har personal som inte kan prata svenska tillräckligt bra inom både äldreomsorg och förskola, främst i samtalet med brukare och barn men även med kollegor så vi tycker att det är ett ganska bra förslag men om man inte klarar språktest så ska kommunen kunna erbjuda utbildning i svenska språket.
- Ganska dåligt förslag
MILJÖPARTIET
Språk är viktigt, men än viktigare att få möjlighet att komma ut i arbete för att träna upp språket parallellt med språkstöd.
VÄNSTERPARTIET
Det är viktigt att nysvenskar kommer ut i jobb för att vi vet att det ger dem bättre möjligheter att lära sig språket. Nyttja istället de kunskaper som all personal har på bästa sätt.