• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Motståndarna möttes vid Järle kvarndamm: ”Viktigt att se platsen”

Uppdaterad
Publicerad

Omstridda Järle kvarndamm förvandlades under torsdagen till en domstolsförättning. Och motståndarna som stridit mot varandra i flera år var i alla fall eniga om att det var viktigt att samlas vid platsen innan förhandlingarna i Örebro tingsrätt.

I 15 års tid har Järle kvarndamms framtid diskuteras. Naturvårdsverket äger dammen och är den aktör som tillsammans med länsstyrelsen vill se en rivning.

– Det är viktigt att skapa de förutsättningar som behövs för en vattenlevande fauna här. Det gör vi inte i dag, säger handläggaren Anders Bussqvist.

Järle kvarndamm

Flodpärlmusslan och öringen är två arter som man anser hindras från att leva och utvecklas i Järleån idag.

Många motståndare på plats

Privatpersoner och flera aktörer som är kritiska till planerna på rivning fanns också på plats vid dammen under dagen. Däribland Hembygdsföreningen Nora skog och Örebro kommun.

– Jag tycker att sådana här platser med en historia från 1200-talet ska bevaras för eftervärlden. Jag tycker inte att vår generation ska gå in och göra nya ingrepp i en funktion som har funnits i så många hundra år, säger Christina Landoff, kommundirektör på Nora kommun.

Syftet med mark- och miljööverdomstolens besök i Järle var att få ett större underlag inför beslut. Den så kallade ”synen” som det heter i rättsliga termer följdes under torsdagen upp med förhandlingar i Örebro tingsrätt.

Hör de båda sidorna i den långtgående striden i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet