• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ny forskning visar att PFAS sannolikt har en påverkan på människor redan i fosterstadiet. Foto: Eva Harström/SVT

Ny forskning i Örebro: PFAS kan öka risken för sjukdom hos ofödda barn

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Örebro Universitet har funnit PFAS i ofödda barns levrar. Slutsatsen är att kemikalierna sannolikt har en påverkan på människor redan i fosterstadiet.

– Vi blev förvånade över den starka påverkan de här kemikalierna verkar ha på fostrens ämnesomsättning, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro Universitet.

PFAS är sedan länge känt som kemikalier som kan orsaka sjukdomar som cancer och diabetes. En stor granskning som SVT gjort visar att flera vattenverk i Sverige levererar vatten med PFAS-halter högt över de kommande gränsvärdet på fyra nanogram per liter.

Har påverkan redan innan födsel

PFAS påverkan på människor är sedan tidigare fastställt med påverkan på bland annat immunförsvaret och ämneomsättningen. Vissa nivåer kan till och med i värsta fall orsaka cancer.

Nu har forskare på Örebro Universitet presenterat en studie på 78 foster.

– Vi blev förvånade över den starka påverkan de här kemikalierna verkar ha på fostrens ämnesomsättning. Det liknar vissa metabola förändringar som uppstår hos vuxna människor. Specifikt fann vi att PFAS-exponering kan kopplas till modifierad gallsyra och lipidmetabolism i fostren, säger Tuulia Hyötyläinen, professor i kemi vid Örebro Universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar SVT vad PFAS är. Foto: TT/Montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.