Mats Brantsberg, säkerhetschef Örebro kommun Foto: SVT/TT

Ny rapport: Därför radikaliseras barn och ungdomar

Publicerad

När vardagen kantas av våld och kriminalitet kan hopplösheten få unga att byta liv och istället bli terrorkrigare, det visar en ny rapport. Men det finns möjlighet att motarbeta radikaliseringen, det är stadsdelen Vivalla i Örebro ett exempel på.

Under onsdagen släppte Barnombudsmannen, BO, en rapport om barn och ungas erfarenheter av islamistisk extremism.

55 barn, varav 28 killar och 27 tjejer i åldrarna 12-25 år har djupintervjuats.

De har antingen själva lämnat Sverige för att ansluta sig till en terrorgrupp, känner någon som gjort det eller bor i ett område där många rest för att gå med i ett terrornätverk.

Målet med studien är att försöka besvara frågan varför unga radikaliseras.

– Att leva med våld och kriminalitet är definitivt grundorsaker. Men även utanförskap, rasism, bristen på framtidstro och hur det ser ut i den egna familjen är orsaker till att barn och unga kan radikaliseras, säger vikarierande BO, Anna Karin Hildingson Boqvist.

”Situationen har förbättrats”

Örebro kommun har tidigare haft problem med att invånare i stadsdelen Vivalla lämnat Sverige för att ansluta sig till IS, det har SVT rapporterat om tidigare.

Men i dag är situationen betydligt bättre än för några år sedan, menar Örebro kommuns säkerhetschef.

– Vi ser inte några stora rörelser som vi gjorde för några år sedan, det har lugnat ner sig väldigt mycket, säger Mats Brantberg.

Viktigt med delaktighet

Hur arbetar ni för att förhindra att unga ansluter sig till våldsbejakande grupper?

– Vårt huvuduppdrag är att säkerställa att det finns en väl fungerade uppväxtmiljö vad gäller skola, arbetsmarknad och fritidsaktiviteter. Det gör att man får förutsättningar att känna delaktighet, samhörighet och möjligheten att skapa sig en identitet, säger Mats och fortsätter:

– I sin tur minskar det risken för både kriminalitet och inblandning i extremistiska grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.