En 26-årig man som är svensk medborgare och har minst en förälder född utomlands, det den vanligaste beskrivningen av den som reser från Sverige för att gå med i terrorgrupper utomlands.
Han är uppvuxen eller har bott i ett socialt utsatt område, troligen i Västra Götaland, Stockholm, Skåne eller Örebro, och rekryterats via internetforum och sociala medier.
Försvarshögskolan har sammanställt statistik över de närmare 300 personerna som lämnat landet för att gå med i framförallt IS, men även grupper med anknytning till al-Qaida, sedan 2012.
LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i Raqqa
Av dem har drygt 100 återvänt till Sverige, minst 49 har dödats i konflikterna.
Antalet kvinnor har ökat
Endast 24 procent är kvinnor, men antalet kvinnor som reser per år har ökat från ”ett fåtal” 2012 till 40 procent 2015.
Det finns inga uppgifter om att kvinnorna deltar i striderna eller utför självmordsdåd. ”IS patriarkala struktur markerar tydligt att kvinnor ska gifta sig, stanna hemma och lära sig sticka och laga mat”, står det i rapporten.
LÄS MER: Terrorforskaren: ”Som att sticka handen i ett getingbo”
75 procent av alla som reser är svenska medborgare, 34 procent är födda i Sverige. De flesta har minst en förälder född utomlands. Bland dem som inte är födda i Sverige är medelåldern för flytten hit 16 år. De har oftast sitt ursprung i norra Afrika, Afrikas horn och Mellanöstern. En mindre andel kommer från forna Jugoslavien och Ryssland.
Majoriteten har bott i Sverige mellan fem och 19 år innan de reser till Syrien eller Irak.
18 minderåriga
Rapporten tar inte upp barn som rest tillsammans med sina föräldrar, men många av dem som farit på eget initiativ är minderåriga. Svenska Dagbladet och Aftonbladet har gjort en gemensam kartläggning där man kommit fram till att arton minderåriga svenskar frivilligt rest till Irak eller Syrien för att där ansluta sig till terrororganisationer. Den yngsta var så ung som tretton år.
På plats har de tränats i att använda skjutvapen, bygga bomber och delta i strid. Minst en har dödats i kriget medan flera andra har återvänt till Sverige.
– Barn och unga har varit ute och fört krig och kommit tillbaka till en miljö där de starkt misstror myndigheter. Det är svårt att nå ut till dem, vi saknar erfarenheter och metoder att jobba med säger Henrik Häggström till tidningen.
Han är analytiker på Försvarshögskolan med särskild inriktning på barn i konflikter och har läst rapporten.
Hyllar sonens ”martyrdöd”
SvD har kartlagt nio av barnen som rest för att ansluta sig till terrororganisationer. Det är både pojkar och flickor, en del har växt upp i kärnfamiljer och trygga förhållanden medan andra redan var kriminellt belastade. Några har rymt hemifrån, andra har följt kärleken.
En av flickorna var 16 år när hon reste. När tidningen når henne i dag är hon 19. Hon säger hon att hon varken vill bekräfta eller förneka om hon rest för att strida med IS. På hennes Facebookkonto finns en video där fem rödklädda fångar dränks i en järnbur.
En mamma, svensk konvertit till islam, hyllade sin tonårsson på Facebook när han omkom i Syrien och skrev att sonen, ”inshallah”, kommit ”dit som du har kämpat för”. Även pojkens två år äldre bror dog i striderna för kalifatet, skriver SvD.
IS tappar i attraktionskraft
Men intresset för att gå med i IS har minskat de senaste åren. 2013 reste 98 personer till Irak och Syrien för första gången, 2016 endast fem.
Vad det var som gjorde att så många reste just 2013 är inte känt, men vid tidpunkten fanns flera forum på sociala medier där krigare på plats lockade andra att följa i deras fotspår.
På de olika forumen blandades både ”sanna nyheter” från området och bilder på IS-anslutna när de ”fiskar, äter godis, och dricker läsk”. Det publicerades bilder på ”martyrer” och information om träningsläger och skrevs meddelanden som ”Jag uppmuntrar er alla att göra som jag och flytta från Sverige. Här har ni hav, stränder och ingen skatt!!!”
LÄS MER: Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa
Att siffrorna gått ned så dramatiskt kan bero på medierapporter om att det går dåligt för IS i konfliktzonerna. De fem förstagångsresenärerna som lämnade Sverige 2016 gick alla med i Jabhat al-Nusra.
Anledningen till att så många svenskar rest till Syrien, och inte till exempel Afghanistan, tros bero på att det är enkelt och billigt att åka från Sverige till Turkiet, och därefter till Syrien.
Återvändarna och de som stannar kvar
I snitt tillbringar män 16 månader i konfliktzonen och kvinnor 21 månader.
Bland de 106 som har återvänt till Sverige efter att ha deltagit i IS strider är 75 procent svenska medborgare, hälften är inte födda i Sverige. 80 procent är män och medelåldern är 28. De flesta har varit i konfliktzonen i åtta månader.
Bland dem som stannar är 40 procent kvinnor.
Rapporten citerar Europol och skriver att en majoritet av attackerna som IS tagit på sig ansvaret för verkar genomförda av enskilda individer som inspirerats av IS.
Enligt rapporten finns det alltså en risk för att återvändarna genomför attacker i Sverige och använder den kunskapen de fått utomlands till det, men det är inte troligt. ”Deras fokus ligger främst på konflikterna i Syrien och Irak”, skriver författarna.