En minderårig flicka från Umeå har radikaliserats och försvunnit. Man befarar att hon anslutit sig till Islamiska staten. Foto: TT/SVT Design

Umeåflicka försvunnen – befaras ha anslutit sig till IS

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig flicka från Umeå har försvunnit och rest utomlands. Flickan har radikaliserats och nu befarar socialtjänsten att hon anslutit sig till Islamiska staten.

Det var mamman till flickan som i april i år kontaktade polisen i Umeå och berättade att flickan, som är under 18 år, försvunnit från hemmet med pass och resväska. Då inledde socialtjänsten en utredning. Redan tidigare hade både säkerhetspolisen och föräldrarna uttryckt oro om att flickan radikaliserats.

LÄS MER: Bah Kuhnke hyllade Umeås IS-strategi – trots noll återvändare

Nästan genast lades utredningen ner då flickan till sin vårdnadshavare uppgett att hon befann sig in ett annat land utan tillgång till pengar. Exakt vad som hänt flickan är oklart. I lex Sarah-anmälan har man maskat vilket land hon rest till.

– Det är uppenbart att hon har radikaliserats. Exakt vilken del det handlar om vet vi inte, men vi har en farhåga om att det handlar om IS och det är dit vi riktar vår koncentration nu, säger Seth Åberg som är samordnare kring våldsbejakande extremism i Umeå kommun.

Nu lex Sarah anmäler en socialsekreterare socialtjänsten i Umeå för att inte ha gjort tillräckligt i frågan.

”Mycket som kan gå snett”

Socialsekreteraren menar också att barnets bästa inte har legat till grund för att lägga ner utredningen.

– Det är tyvärr mycket som kan gå snett och mycket som kan göras fel, säger Seth Åberg.

Socialtjänsten hänvisar till sekretessen men säger att man välkomnar en lex Sarah anmälan.

– Har vi brustit någonstans i det här ärendet är vi beredd att ändra våra rutiner och det är naturligtvis beklagligt om vi inte hanterat ärendet rätt, säger Camilla Thunell, verksamhetschef vid socialtjänsten i Umeå.

Extremt lidande för familjer

Seth Åberg säger att det är svårt att hantera ärenden kring ungdomar som radikaliseras och som bland annat ansluter sig till IS.

– Det här är en farhåga som vi jobbat mot under de senaste åren och vi vet att det här är värsta scenariot när ungdomar radikaliseras och grips av ett extremistiskt budskap. Det är ett extremt lidande för familjer med ungdomar som dras in i något sådant här. Vi har länge vetat om de här riskerna och vi kan heller aldrig säga säkert att det kommer att upphöra, säger Seth Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.