På innergården och i cykelförrådet står dyra märkescyklar i nyskick, med punkterade däck, som ingen använt på månader. Lars tror att en del glömmer kvar sin cykel när de flyttar, medan andra struntar i det.
– Det kan ju också vara så att man på grund av ålder inte nyttjar sin cykel längre, och så blir den blir stående, säger han.
Under flera år blev föreningens cykelförråd överfullt på grund av kvarlämnade cyklar, som skulle samsas om utrymmet med cyklar som används. Idag har antalet minskat.
– Vi har nog bättre översikt idag över vilka som bor i huset och kan kontakta dem direkt, säger Lars Karlsson.
Årliga cykelrensningar
En gång per år märker man upp alla cyklar. De boende har sedan en månad på sig att ta bort markeringen, för att visa att cykeln används.
– Cyklar som har markeringen kvar hamnar på en lista med ramnummer, tillverkare och eventuella märken på cykeln. Sedan skickar vi listan till polisens hittegodsavdelning.
Markerade cyklar låser man in i ett särskilt förråd. Hämtas cykeln inte inom sex månader skänks den till välgörande ändamål, om inte polisen meddelat att cykeln är stulen.
Kommunala Örebrobostäder rensar ut cyklar minst två gånger per år, i alla bostadsområden.
– Hur många cyklar som blir kvar efter märkningarna vet jag inte exakt, men det är en del, säger Erika Johansson, chef förvaltningsstöd, hos Örebrobostäder.
Starta klippet för att höra Lars Karlsson berätta om utvecklingen kring kvarglömda cyklar.