Lars Karlsson. Örebrohus 37. Cyklar. Kvarlämnade cyklar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Karlsson, ordförande i en bostadsrättsförening i Örebro, ser ett nytt mönster när det kommer till kvarlämnade cyklar vid bostadshus. Foto: Elvira Ringeborn/SVT

Nya och dyra cyklar lämnas kvar vid bostadshus i Örebro: ”Överraskande”

Publicerad

Fina märkescyklar som står oanvända, i ett överfullt cykelförråd. Så kan det se ut hos bostadsrättsföreningen Örebrohus 37.
– Det är överraskande att så många nya cyklar lämnas kvar när boende flyttar, säger föreningens ordförande Lars Karlsson.

På innergården och i cykelförrådet står dyra märkescyklar i nyskick, med punkterade däck, som ingen använt på månader. Lars tror att en del glömmer kvar sin cykel när de flyttar, medan andra struntar i det.

– Det kan ju också vara så att man på grund av ålder inte nyttjar sin cykel längre, och så blir den blir stående, säger han.

Under flera år blev föreningens cykelförråd överfullt på grund av kvarlämnade cyklar, som skulle samsas om utrymmet med cyklar som används. Idag har antalet minskat.

– Vi har nog bättre översikt idag över vilka som bor i huset och kan kontakta dem direkt, säger Lars Karlsson.

Årliga cykelrensningar

En gång per år märker man upp alla cyklar. De boende har sedan en månad på sig att ta bort markeringen, för att visa att cykeln används.

– Cyklar som har markeringen kvar hamnar på en lista med ramnummer, tillverkare och eventuella märken på cykeln. Sedan skickar vi listan till polisens hittegodsavdelning.

Markerade cyklar låser man in i ett särskilt förråd. Hämtas cykeln inte inom sex månader skänks den till välgörande ändamål, om inte polisen meddelat att cykeln är stulen.

Kommunala Örebrobostäder rensar ut cyklar minst två gånger per år, i alla bostadsområden.

– Hur många cyklar som blir kvar efter märkningarna vet jag inte exakt, men det är en del, säger Erika Johansson, chef förvaltningsstöd, hos Örebrobostäder.

Starta klippet för att höra Lars Karlsson berätta om utvecklingen kring kvarglömda cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.