Johan Levin, butikschef på Coop Ladugårdsägen, har löst situationen delvis genom att packa grönsaker och frukter med kosmetiska fel i lådor som säljs till nedsatt pris. Dessutom har butiken börjat med att använda såväl grönsaker som andra råvaror för att tillaga matlådor, som sedan säljs i butikens avdelning för färdiglagade produkter.
– Vi har även börjat titta på vår beställningsprocess, så att rätt varor kommer hem i rätt volymer i fortsättningen, säger Johan Levin.
Viktigt att vara konsekvent med kunderna
Joakim Söderlund, ny ägare till Ica-butiken i Krämaren i Örebro, vill få bort det stora matsvinnet från butiken. Just nu försvinner 2,8 miljoner kronor varje år på svinn, och för att lösa det har han infört olika typer av rutiner, både i butiksarbetet och bland medarbetare. Men viktigast för honom är att vara konsekvent mot kunderna.
– Det är viktigt att placera varorna på samma ställe, då får kunderna det lättare att hitta dem, säger han.
Hör hur Joakim Söderlund och Johan Levin tänker angående matsvinnet i klippet ovan.