En person sitter med handen vid hakan och har ett eftertänksamt uttryck. Bakgrunden är diffust utformad och skapar en intim atmosfär. Personen bär en svart tröja över en klänning med gröna och svarta mönster. Ljuset i rummet är mjukt och skapar en dramatisk skugga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vilka åldersgrupper är sjukfrånvaron störst inom kommunen? Och vad hoppas kommunen få ut av att vara med i Momentum-projektet? I klippet får du svaren. Foto: SVT

Örebro kommun ska bli bättre på att förebygga sjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun är en av de stora arbetsgivare som deltar i det nationella projektet Momentum, för att få ner sjukfrånvaron.

– Vi hoppas få ned både den korta och den långa sjukfrånvaron, säger Unni Livengård på kommunledningsförvaltningens HR-avdelning.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Kvinnliga kommunanställda är mer sjuka än män. Sista juni i år var sjukfrånvaron bland kvinnor 7,87 procent jämfört med 4,83 procent bland männen.

– Sjukfrånvaron är högst i de yrken där man jobbar nära människor, som inom vård och omsorg och i förskolan, säger Unni Livengård.

Tio procents sjukfrånvaro inom vård och omsorg

Örebro kommun har 12 400 anställda, varav 2 800 arbetar inom vård och omsorg. Där var sjukfrånvaron nästan tio procent sista juni i år, en ökning med nästan tre procentenheter sedan 2019.

Vad gör ni för att minska sjukfrånvaron?

– Grunden är att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar, att jobba med friskfaktorer och det som fungerar bra. Vi följer också upp korttidsfrånvaro på individnivå, med omtankesamtal, för att se om vi kan stötta våra medarbetare.

Varför ökar då sjuktalen inom exempelvis vård och omsorg?

– En orsak, tror vi, är en viss efterreaktion på den ökade belastningen under pandemin. Men nu blir fler långtidssjukskrivna. Där behöver vi ta reda på mer och arbeta mer riktat mot enheter som har högre frånvaro än andra.

Brist på kompetens sliter

Ett stort problem är kompetensförsörjningen, menar Livengård:

– För att få ihop det har vi i dag många tillfälligt anställda som går in och ut. Då ska färre med rätt kompetens räcka till för fler.

Det är inte enbart arbetet som kan orsaka stress, betonar hon. Och just därför är det viktigt att identifiera friskfaktorer på jobbet.

– Är det bra där kanske vi också orkar med det andra i livet som påverkar hur vi mår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.