Splittbild på en kvinna som står och pratar in i en mikrofon samt en vision-teckning av ett kvarter byggt i tegel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappersbruksområdet kommer bestå av flera tusen bostäder och omvandla det nuvarande industriområdet till bostadskvarter. Foto: Karl Bergholtz/SVT / Örebro kommun

Örebro utvecklar industrimark till bostadsområde – kan tvingas sanera för 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste 17 åren ska pappersbruksområdet vid Almby på Öster i Örebro utvecklas – från ett gammalt industriområde till ett naturnära bostadsområde med bland annat skolor och bostäder. Det är Örebro kommuns vision.

Arbetet består av flera områden som är tänkt att byggas i etapper. I området planeras sju förskolor, cirka 4 700 bostäder, ett större torg och flera andra verksamheter. Men innan de första invånarna kan flytta in återstår ett omfattande arbete med olika utredningar och detaljplaner.

Stort saneringsprojekt

Området där det gamla pappersbruket låg är hårt förorenat, och med i kommunens vision och utvecklingsförslag finns också en plan för sanering.

– Vi har löst räknat på det och bedömer att det handlar om 100 miljoner, säger Lisa Arnwald Storm, projektledare på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

Vad är det för föroreningar som finns i marken?

– Vi vet att det finns metaller och PAH, sen har vi även hittat PFAS som är ganska nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.