Bedragarna köpte bland annat lyxkläder och exklusiva klockor för pengarna de lurade till sig. Foto: Polisens förundersökning.

Kvinna från Örebro och Stockholmsduo döms för flera fall av grovt bedrägeri mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

En Örebrokvinna döms för åtta fall av grovt bedrägeri mot äldre. Två män från Storstockholm döms även för delaktighet. Trion har lurat de äldre genom att utge sig ringa från Postnord, för att senare kunna tömma deras konton.

Kvinnan har ringt upp de äldre och utgett sig ringa från en Postnord. Hon påstod att kontokortet behövde spärras för att någon annan hade använt kortet.

De äldre uppmanades även att klippa sönder korten, därefter kom en av männen och utgav sig komma från en värdetransportfirma och hämtade kortet. När kortet var upphämtat användes det för att ta ut pengar eller för att handla bland annat lyxklockor.

Listor på tilltänkta offer

Under utredningen har polisen hittat listor med namn och uppgifter till över 700 potentiella offer, samtliga födda mellan 1941 och 1948.

Örebro tingsrätt dömer nu Örebrokvinnan till fängelse i två år för åtta fall av grovt bedrägeri. Männen döms för två och tre fall av grovt bedrägeri men frikänns för flera bedrägerier som åklagaren åtalat dem för. Båda männen döms till drygt 200 timmars samhällstjänst. De ska även betala skadestånd.

Männen erkänner sina gärningar medan kvinnan bara erkänner delar av anklagelserna.

En av dem som blev lurade var Ingrid Thingstad från Örebro. Hör henne berätta i klippet.

Ingrid Thingstad sitter i en fåtölj i sitt vardagsrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När bedragarna slog till blev det svårt för Ingrid att betala hyran i tid. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.