– Att uppgifterna är känsliga och att man som förälder vill leva på hoppet så länge som möjligt har jag all förståelse för, säger Stefan Dangardt, presstalesman på polisregion Bergslagen. Däremot förstår jag inte varför vi får kritik när vi publicerar information i våra egna kanaler som redan varit ute och blivit kommenterade i media.
Ingen ny information
Det var under onsdagen som Aftonbladet först publicerade uppgifterna om att Belgisk polis funnit kvarlevor av en kropp. Vid dna-analyser framkom det att delar av provet matchar Patrik Linfeldt.
– Min kollega som utreder fallet fick sedan svara på frågor från olika medier och till slut kontaktade hon mig och bad mig lägga ut informationen på vår egen sajt, säger Stefan Dangardt. Den information som finns där innehåller inget annat än det som redan publicerats och bekräftats.
Kan bli svårt att fastställa identitet
Enligt Rättsmedicinalverket (RMV) är det oklart om man någonsin kommer att säkert kunna fastställa att det är Patrik Linfeldt som hittats i Belgien.
– Efter gårdagens rapportering utgår jag ifrån att man inte kunnat få fram en hel DNA-profil, säger Karin Montelius, molekylärbiolog på RMV. Ibland har nedbrytningsprocessen gått så långt att dna:t är uppklippt i små bitar.
Det gör det svårt att matcha med jämförelseprover från anhöriga. Bland annat krävs det att det finns vissa markörer gemensamt i DNA-strängarna från den okände och jämförelseprovet, finns det inte tillräckligt många går det inte att vara säker.
”Kritiken hamnar fel”
I förlängningen innebär det att Patrik Linfeldts familj inte kan få något säkert svar på om det är han som har hittats eller inte.
Av den anledningen medger Stefan Dangardt att han föredragit att informationen inte spridits förrän man fått fullständiga svar från utredningen i Belgien.
– Men när andra redan publicerat uppgifterna tycker jag kritiken hamnar fel när den hamnar på oss.