Emelie Bodegrim, kommenderingschef polisregion Bergslagen. Foto: SVT

Polisen: ”Räknar med fler frihetsberövade”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen dömdes ytterligare fyra män för grovt blåljussabotage efter upploppet i Sveaparken. Emelie Bodegrim, kommenderingschef polisregion Bergslagen är nöjd.

– Återigen ser vi att tingsrätten gjort samma bedömning som vi, att angreppet mot polisen var allvarligt och omfattande.

Sabotage mot blåljusverksamhet är en förhållandevis ny brottsrubricering. Lagen trädde i kraft 1 januari 2020. En tidigare granskning som SVT Nyheter gjorde i juni visade att nära hälften av de som åtalats för brottet har frikänts.

Nu har Örebro tingsrätt dömt sammanlagt åtta män som skyldiga enligt brottsrubriceringen.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Brottsrubriceringen är inte prövad i så många fall. Men vi valde tidigt tillsammas med åklagaren att arbeta utifrån det och nu har tingsrätten vid två olika tillfällen gjort samma bedömning, säger Emelie Bodegrim.

Bygga robusta utredningar

Sammanlagt har åtta personer dömts, fyra personer är frihetsberövade och ett antal minderåriga är fortsatt misstänkta men överlämnade till sociala myndigheter. Sammantaget är 30 personer identifierade och arbetet fortsätter.

– Vi ska vara uthålliga och bygga robusta utredningar, fler kommer att bli frihetsberövade, säger Emelie Bodegrim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet