• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att polisens agerande tyder på stor okunskap.

Polisens agerande kritiseras: ”De ska ha ett domstolsbeslut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen i Örebro tvingat en reporter på Nerikes Allehanda att lämna ifrån sig filmat material får myndigheten nu skarp kritik.

– Om det är uppenbart att materialet är anskaffat av en reporter på ett grundlagsskyddat mediebolag så ska polisen inte lägga sig i, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

I lördags kväll greps en person som hotat flera människor i centrala Örebro med ett svärd. Händelsen fångades på film av en reporter på Nerikes Allehanda (NA).

Efter att gärningsmannen gripits tvingade polisen journalisten att lämna över sitt inspelade material, annars skulle journalistens mobiltelefon beslagtas.

Svärdmannen i Örebro

I en intervju i NA försvarar polisens jourhavande förundersökningsledare, Carl Stöltenhielm, sitt beslut.

– Även om beslutet är felaktigt så har vi fortfarande möjligheten att beslagta material. Det finns inget undantag för journalister, säger han till tidningen.

”Behöver domstolsbeslut”

Men uttalandet har väckt kritik. Yttrandefrihet- och grundlagsexperten Nils Funcke menar att polisens agerande tyder på en stor okunskap.

– Journalister som är ute på uppdrag ska inte tvingas lämna ifrån sig sitt material. Polisen får skaffa sig ett domstolsbeslut om de vill åt materialet, säger han.

Journalister har grundlagsskydd

Han menar, till skillnad från polisen, att det visst finns undantag för journalister när det gäller polisens möjligheter att beslagta filmat material.

– Journalister har anskaffningsfrihet, en grundlagsskyddad rättighet som innebär att man har rätt att samla in material som är tänkt att publiceras i medier. Detta material har polisen inte med att göra, säger Funcke.

– Om personen visar presslegitimation ska polisen gå väldigt försiktigt fram. Det är mycket märkligt att man valt att agera på det här viset, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svärdmannen i Örebro

Mer i ämnet