Såhär såg det ut i flera kollektivtrafik-appar runtom i Sverige under fredagen när det plötsligt inte gick att söka på resor och köpa biljetter som vanligt. Foto: SVT

It-problem skapade stort strul för reseplanerare och biljettköp i kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis går det att köpa biljett för resor i kollektivtrafiken i telefonen, men under fredagsmorgonen drabbades många resenärer runtom i Sverige av stora it-störningar. I exempelvis Örebro behövde man i stället köpa dyrare enkelbiljett direkt på bussen.

I Örebro län skrev Länstrafiken på sin hemsida att det var tekniska problem hos en leverantör som var orsaken.

Istället för en biljett köpt i bolagets vanliga telefonapp för runt 40 kronor behövde resenärer i en del fall köpa biljett direkt på bussen för 58 kronor.

Problemen innebar inte att det gick att åka gratis, utan resenärerna tvingades betala det högre priset ombord på bussen.

– Resenärerna får sedan kontakta oss och begära att få tillbaka mellanskillnaden, säger Johan Ljung, områdeschef kollektivtrafik på Region Örebro län.

Vid 11-tiden hade appen kommit igång igen, men det kan fortfarande förekomma kortare störningar under tiden som alla system startas om.

”Kan inte köpa biljett i appen”

Hallandstrafikens reseplanerare låg nere under morgonen och det gick varken att planera sin resa eller köpa biljett. Vid niotiden kunde man återigen söka sin resa och köpa biljett i appen och senare släppte även problemen på hemsidan.

Värmlandstrafiken meddelar liknande problem med sin reseplanerare. ”Det innebär att det inte går att söka resor på webbplatsen eller i våra appar”, skrev Värmlandstrafiken på sin hemsida under förmiddagen.

Efter timmar av driftstörningar meddelade Sörmlandstrafiken strax före klockan 11 att deras system är tillbaka i fulldrift om reseplaneraren återigen fungerar som den ska.

Resenärer i Östgötatrafiken hänvisas till alternativ sajt

Även Länstrafiken i Kalmar och Kronoberg meddelar att man drabbats av it-problem som kan ställa till det för den som vill köpa biljett.

It-problemen påverkade även resenärer med Östgötatrafiken som hänvisade till en alternativ reseplanerar-sajt.

De omfattande störningarna för kollektivtrafiken beror av allt att döma på de stora globala teknikproblem som under fredagen drabbade cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

Leverantören Forsler Stjerna: Strul hos vår partner Crowdstrike

Företaget Forsler Stjerna, som är leverantör till flera svenska kollektivtrafikföretag, bekräftar för SVT att man har just Crowdstrike som partner.

– Vi vet inte vad som har hänt. Det är strul hos vår partner Crowdstrike och vi inväntar svar från dem nu, sade Jesper Stjerna, vd på Forsler Stjernas, under förmiddagen.

IT-störningar världen över

Överblick

MSB:s råd: Så kan du lösa it-problemet om du drabbats

CERT-SE, som är en del av MSB som stöttar samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-incidenter, har på sin hemsida publicerat en steg-för-steg-guide på hur man kan göra om ens enhet blivit otillgänglig i samband med dagens kaos.

Råden kommer från Crowdstrike själva och gäller om man har Windows med programvaran Falcon Sensor:
1. Starta Windows i Safe Mode eller i Windows Recovery Environment

2. Gå till katalogen C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike

3. Hitta filen som matchar "C-00000291*.sys" och döp om den till "C-00000291*.renamed"

4. Starta enheten normalt

Efter utrymningen – gruvan i Malmberget öppen igen

LKAB:s gruva i Malmberget utrymdes under fredagen på grund av ett världsomfattande it-problem, vilket Norrbottens-Kuriren var först med att berätta.

– Det är ingen akut fara utan det är en säkerhetsåtgärd, säger LKABs presschef Anders Lindberg, LKAB:s presschef.

Problemet hos cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike har skapat teknikstrul på flera håll, även i svenska butiker.

En butik tvingas hålla stängt till följd av IT-problemen.
En butik tvingas hålla stängt till följd av IT-problemen. Foto: privat
Markerad händelse

Crowdstrikes vd ber om ursäkt: "Kan ta tid"

Crowdstrikes vd, George Kurtz, säger att han är ledsen för hur IT-strulet har påverkat deras kunder, resenärer och andra personer.

Grundproblemet är löst, men det kan ta tid innan allt fungerar som vanligt för företagets kunder.

– Det kan tid för vissa system som inte automatiskt kommer att reparera sig, säger George Kurtz till NBC News.

George Kurtz får en fråga om hur en felaktig uppdatering kunde leda till så stora konsekvenser.

– Vi måste gå tillbaka och se vad som hände här, säger han.

Problemen startade efter en uppdatering i programvaran Falcon och påverkade operativsystemet Windows.

Markerad händelse

Microsoft: Löst underliggande problemet

Techjätten Microsoft säger att man löst det underliggande problem som orsakat de globala it-problemen för dess användare, rapporterar Reuters.

Vissa eftersläpande störningar kan dock förekomma, enligt dem.

It-säkerhetsföretaget Crowdstrike, vars uppdatering av en mjukvara pekats ut som orsaken till problemen, uppgav tidigare att man identifierat felet och att man påbörjat åtgärder.

Gruvan i Malmberget utrymd

Runt 200 anställda berörs när LKAB:s gruva i Malmberget utryms på grund av fredagens världsomfattande it-problem.

– Vi har upplevt en del störningar i en del system så vi utrymde under förmiddagen för att inte riskera någonting, säger Anders Lindberg, LKAB:s presschef, till SVT.

Markerad händelse

Amerikanska flygbolag hårt drabbade

Här i Milwaukee försöker tusentals republikaner och journalister ta sig hem efter det stora konventet. Men varje skärm på flygplatsen ser ut såhär.

Alla flygbolag här verkar drabbade, och likaså hyrbilssystem och tåg har drabbats. Så vi - och många andra förbereder oss på en lång dags väntan, även om problemet blir löst.

Crowdstrike: "Problemet identifierat"

It-säkerhetsföretaget Crowdstrike rapporterar att problemet som orsakat globala it-problem under fredagen har identifierats och att man påbörjat åtgärder.

Crowdstrikes vd George Kurtz publicerade på X att det inte rör sig om en säkerhetsincident eller cyberattack och att:

"Problemet har identifierats, isolerats och åtgärdas nu."

De stora störningarna har påverkat många internationella företag, inklusive flygplatser, banker och webbplatser runt om i världen.

Störningar i Örebros reseplanerare i kollektivtrafiken

Vanligtvis går det att köpa biljett för resor i kollektivtrafiken i telefonen, men under fredagen drabbades många resenärer runtom i Sverige av stora störningar i appar och digitala tjänster för reseplanering och biljettköp. I exempelvis Örebro måste man nu i stället köpa dyrare enkelbiljett direkt på bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.