• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person i en svart jacka står inomhus, med en suddig bakgrund. Till höger visas en vacker sjöutsikt med en sandstrand, svaga vågor och träd i bakgrunden. I fjärran finns vindkraftverk som snurrar mot en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linnea Flink berätta om hur hon ser på vinkraftsplanerna och hur företaget Eolus vind tänker kring oron som finns bland de boende i klippet. Foto: SVT/Eolus vind

Protester mot vindkraftsplaner i Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Kring sjön Gryten, några kilometer väster om Degerfors planeras det för elva vindkraftverk – höga som Eiffeltornet. Just nu pågår samråd om planerna, men de boende vill stoppa planerna.

– Det är klart att man är orolig, säger Linnea Flink, som bor i närheten.

Det är bolagen Kumbro och Eolus vind som står bakom projektet och har ansökt om att få bygga elva vindkraftverk i Degerfors kommun. Upp till 300 meter höga.

– Vi ser ju att här finns det god vindtillgång och närhet och möjlighet att ansluta till elnätet. Det är två viktiga parametrar, säger Oscar Wiktorsson, projektkommunikatör på Eolus vind.

Boende har startat namninsamling

Det har lett till uppror i bygden. Boende i området har startat en namninsamling med över 850 underskrifter som motsätter sig planerna. Linnea Flink bor i närheten av Gryten och startade insamlingen.

Om det byggs vindkraftverk i området befarar Linnea Flink att naturen kommer att ta skada.

– Det är klart att man är orolig, säger hon.

Under tisdagen samlades berörda parter i Folkets hus i Degerfors för samråd, som en del av tillståndsprocessen, och Linnea lämnade över namnunderskrifterna.

De håller även på att samla in underskrifter för en folkomröstning.

– Så att det faktiskt blir att vi invånare får vara med och vara delaktiga. Och faktiskt kunna, via den här folkomröstningen, visa våra politiker vad vi tycker, säger hon.

Behöver mer energiproduktion

Enligt Oscar Wiktorsson finns det gott om el i dag. Men så kommer det inte se ut om ett par år, säger han.

– Det tar lång att planera elproduktion. Därför måste man börja redan nu när behovet sticker iväg om några år redan.

Än så länge är det tidigt i processen av projektet. Efter samrådet ska synpunkter samlas in, sammanställas och det ska göras ytterligare utredningar. Sen väntas det, enligt Wiktorsson, ta mellan ett och ett och halvt år innan man kan skicka in en ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.