Vindkraftverk i Östersjön blockerar det svenska radarsystemet. Det hade kunnat fördröja upptäckten av ett robotanfall, menar Försvarsmakten.
Radarsystem mot vindkraftverk är enligt försvarets egna forskningsinstitut inte en ny debatt, och det finns lösningar. Placeringar längre ut i havet eller monterade sensorer på vindkraftverken kan lösa problemet och används i Storbritannien, Danmark och Polen, menar FOI.
– Länder i vårt närområde klarar av att få både energiproduktion och försvaret att samexistera., säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.
”Beslutet väcker frågor”
De stoppade vindkraftverken motsvarar runt 140 terawattimmar (TWh) årlig elproduktion, skriver branschorganisationen Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande. Som jämförelse skriver organisationen att Sverige i dag använder 130 TWh årligen.
”Regeringens beslut väcker frågor om hur Sverige ska lösa klimatomställningen och svensk konkurrenskraft”, skriver Svensk Vindenergi.
Organisationen betonar att Försvarsmakten har varit öppna för att diskutera lösningar och kritiserar regeringens kategoriska beslut.
Regeringen menar att sensorutrustade vindkraftverk hade blivit militära mål men får mothugg av FOI. Se reportaget i videon för att få hela berättelsen.
VINDKRAFTSPARKER I ÖSTERSJÖN SOM KAN PÅVERKAS
Aurora
370 verk
24 TWh/år
Erik Segersäll
225 verk
19,5 TWh/år
Neptunus
207 verk
13-15 TWh/år
Dyning
166 verk
10 TWh/år
Skidbladner
147 verk
11,7 TWh/år
Cirrus
133 verk
10 TWh/år
Triton
129 verk
7,5 TWh/år
Baltic Offshore Beta
127 verk
10,5 TWh/år
Skåne havsvindpark
125 verk
7 TWh/år
Södra Victoria
100 verk
6-8 TWh/år
Arkona
70 verk
5,5 TWh/år
Pleione
70 verk
5 TWh/år
Kriegers flak (projektet har tillstånd, men är pausat tills vidare)
35-50 verk
2,7 TWh/år
Vindkraftsparkerna ovan är alla planerade i de havsområden som pekas ut i rapporten från Försvarsdepartementet: Norra Östersjön, Södra Kvarken, Mellersta Östersjön, Sydöstra Östersjön, Södra Östersjön och Sydvästra Östersjön
Källa: SVT / Klimat- och näringslivsdepartementet