Hallsbergs kulturchef Ulrika Johansson visar en brudklänning sydd av Karin Larsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se verk av Karin Larsson, 1800-talskonstnären som var före sin tid. Foto: Malin Gotlin/SVT

Publikrekord i Hallsberg – utställning om konstnären Karin Larsson lockar

Publicerad

Utställningen om konstnären Karin Larsson går oväntat bra i Hallsberg. Redan nu, efter knappt halva perioden, kan kulturchefen Ulrika Johansson konstatera att det blir publikrekord.

– Den här utställningen är en av de största vi haft här och den kostar rätt mycket att ta hit. Vi är så klart beroende av att det kommer många som betalar entré, så det känns skönt att vi nått målet redan nu, säger hon.

För två år sedan bokade Ulrika Johansson utställningen, som då visades i Carl Larsson-gården i Sundborn.

Uppvuxen i Hallsberg

Karin Larsson föddes i Örebro 1859 men växte upp i Hallsberg. Utställningen visas i Bergööska huset, som är starkt förknippat med Karins familj.

– Karins pappa lät bygga huset som är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg. Pappan hann aldrig flytta in innan han dog utan det blev Karins bror som flyttade in, men hon har varit här väldigt mycket, säger Ulrika Johansson.

Gungstol levererades i skydd av mörkret

Karin utbildade sig till konstnär i Stockholm och efter studierna reste hon till Frankrike och träffade konstnären Carl Larsson. De gifte sig 1883. På utställningen kan man bland annat se tavlor som Karin målat och kläder hon sytt, men också en gungstol som hon designat.

– Snickaren som byggde den tyckte den var så ful. När han skulle leverera den hem till Karin och Carl gjorde han det sent på kvällen, så ingen skulle se vad han hade byggt. Hon var före sin tid, säger Ulrika Johansson.

Starta klippet för att följa med in till Bergööska huset i Hallsberg och för att få veta mer om utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.