Lindesbergs Musteri, äpplen i lådor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till det lilla musteriet i Lindesberg och se äpplen mustas i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Rekordår för äppelskörden – musteriet i Lindesberg går för högtryck

Publicerad

I Lindesbergs Musteris lilla lokal pressas äpplen för fulla muggar just nu – 18 timmar om dagen. Anledningen till den ökade produktionen är det som ser ut att bli ett rekordår för äppelskörden.

– Telefonen ringer hela tiden, säger Gertrud Jonasson som driver verksamheten tillsammans med partnern Peter Jonasson.

Sedan säsongsstarten i mitten av augusti har musteriet tagit emot ungefär 15 ton äpplen att göra must av. I slutet av säsongen räknar de med att ha tagit emot över 30 ton.

År 2018 var senast de fick in så mycket äpplen.

– Då tog vi emot 26 ton, det är mycket för en lokal på 24 kvadrat, säger Peter Jonasson och skrattar till.

Jobbar i skift för att hinna med

Enligt paret har det varit ultimata väderförhållanden för äpplen i år. De nämner bland annat värmen, att det inte har blåst särskilt många hårda vindar och att det har kommit tillräckligt mycket regn som framgångsfaktorer.

För att hinna med alla beställningar jobbar paret i skift mellan klockan 06 på morgonen och klockan 24 på kvällen.

– Gertrud tar morgonpasset, sen kommer jag ut vid klockan 10 och så jobbar vi tillsammans hela dagen. När klockan blir runt 20 går hon in och då fortsätter jag, säger Peter Jonasson.

Färre äpplen nästa år

I och med det gynnsamma äppelåret går det enligt Peter Jonasson redan nu att förutse hur nästa års skörd kommer bli.

– Det kommer antagligen bli lite färre äpplen. När träden har gett så här mycket äpplen vill de gärna vila ett år.

Hör mer om hur det som ser ut att bli ett rekordår för äpplen påverkar musteriet, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.