Personal i varselvästar sorterar byggavfall längs ett sorteringsband. Till höger i bild en hjullastare som kör bland avfallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån verksamheten i Röfors och hör hur orten blev en del av det åklagaren kallar Sveriges största miljöbrott. Foto: Polisens förundersökning.

Så hamnade Think Pink-avfallet i Laxå

Uppdaterad
Publicerad

I byn Röfors i Laxå kommun bor 200 personer. Efter att en avfallsanläggning startade upp 2018 är byn nu indragen i vad som beskrivits som den största miljöbrottsutredningen i Sverige.

I klippet kan du se bilder som de misstänkta tagit inne bland avfallshögarna och höra hur Röfors blev indraget i Think Pink-härvan.

Enligt förundersökningen har avfallsanläggningen i Röfors orsakat föroreningar av bly, kvicksilver, koppar och kemiska ämnen som är cancerframkallande.

Det hela började när två entreprenörer i Laxå gjorde en affärsuppgörelse som bland annat innefattade en tomt som köpts av Laxå kommun och som skulle bli platsen där 13 000 ton avfall deponerades.

Det slutade som en del i en härva som åklagaren kallar för den största miljöbrottsutredningen i Sverige någonsin.

Nekar till brott

Totalt är elva personer åtalade och på 21 platser i landet har avfall deponerats.

Avfallet i Röfors kom huvudsakligen från Think Pink, bolaget som till en början verkade revolutionera branschen, men som senare kom att anklagas för grova miljöbrott.

Det som orsakade föroreningarna i Röfors är enligt utredningen damm från sortering av avfall utomhus och att avfallshögar förvarats direkt på marken utan vind och väderskydd.

Samtliga inblandade, inklusive de två männen från Röforsbolaget, nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.