En delad bild där den vänstra delen visar en bild av en person som sitter framför en ljus bakgrund med en vit hylla i bakgrunden. Den högra delen visar gravljus och blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krissituationer ställer stora krav på chefer. I klippet ger psykolog Mattias Klawitter fem konkreta tips på situationen kan underlättas. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT, Jonathan Nackstrand/TT

Så kan chefen ta kommando i en krisdrabbad organisation

Publicerad

Krisen på jobbet är akut. Du är chef och om 20 minuter ska du träffa den samlade personalen.

– Chefens roll vid en kris är central, menar Mattias Klawitter, psykolog med krisstöd som specialitet.

Hans ledord är stabilitet, trygghet och engagemang.

Mattias Klawitter är psykolog och organisationskonsult knuten till företaget Falck och har många års erfarenhet av att möta organisationer, både privata och offentliga, som befinner sig mitt i en kris.

Han menar ett tydligt ledarskap präglat av engagemang och lyhördhet är avgörande för hur en organisation hanterar en kris.

Masskjutningen vid Risbergska skolan i Örebro

– Det är lätt att göra rätt, men också lätt att göra fel, säger han.

Måste vara just chef

Chefer som ställs inför en akut situation präglad av kaos och förstämning måste fortsätta att vara just chefer, betonar han. Det blir deras uppgift att stå för stabilitet och trygghet.

– Som chef blir man psykologiskt viktig just i det akuta läget. Chefen måste också var lyhörd inför behoven i arbetsgruppen och ha en förmåga att lyssna in de tankar som finns.

Ska bringa ordning i kaos

Chefen ska kunna bidra till att skapa en struktur som bringar ordning i det kaos som råder. Det kan ske genom att vara tydlig med vilket stöd som finns, hur man kommer i kontakt med det och vilka andra möten och insatser som planeras framåt.

– Det finns ett stort värde i att högre chefer i organisationen blir delaktiga.

Enligt Mattias Klawitter är informationshantering en stor del av framgångsrik krishantering. Chefen behöver förmedla ärlighet, öppenhet och transparens.

– Det kan låta självklart men är ofta svårt i ett läge där man kanske inte vet vad som hänt eller där det finns olika tolkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen vid Risbergska skolan i Örebro

Mer i ämnet