Hushållningssällskapet ger en nulägesbild av kommuners självförsörjningsgrad, gör en risk- och sårbarhetsanalys och föreslår åtgärder. Det var på en sådan workshop som Ljusnarsberg för två år sedan blev varse om läget.
– Vår självförsörjningsgrad var inte så hög, säger Daniel Chu, kostchef i kommunen.
En av få livsmedelsproducenter i kommunen är Joel Holmdahl på andelsjordbruket Rikkenstorp, som tillsammans med kommunen började skissa på ett första steg för ökad beredskap.
Kommunen blev medlemmar i andelsjordbruket
– Vi är för små för att leverera till det offentliga köket. Men vi tänkte att om vi förser en förskola så är det ett litet steg i rätt riktning, säger Joel Holmdahl.
Sagt och gjort. Sedan knappt ett år är kommunen andelsmedlemmar i andelsjordbruket. Förutom matleveransen ska förskolan också komma ut och lära sig mer om grönsakerna och hela processen fram till skörd, och sedan prova på dem tillagade.
Ser över fler odlingsmöjligheter: ”Viljan finns”
Nästa steg är att kommunen nu funderar på om man kan få till en odling med grönsaker som ska gå direkt till kommunen – utan att snedfördela konkurrensen på marknaden.
– Det är kul att viljan finns hos våra politiker. Det finns att jobba på och det gör det nog för alla kommuner, säger Daniel Chu.
Starta klippet för att höra hur många dagar Ljusnarsbergs kommun är självförsörjande och vilka fler möjligheter man tittar på för att öka matproduktionen.