Matbespisning, skola, närbild på broccoli, morötter, ärtor och majs, en barnhand som håller en sked för att ta rivna morötter syns på bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ljusnarsbergs kostchef om vilka planer man har framåt. Foto: SVT

Så länge kan Ljusnarsberg klara matförsörjningen vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en riktig kalldusch när Ljusnarsbergs kommun förstod hur kort tid de klarar sig på den mat som produceras i kommunen vid en eventuell kris.

Ett steg på en ny väg blev att bli medlem i ett andelsjordbruk – och nu ser man sig om efter fler odlingsmöjligheter.

Hushållningssällskapet ger en nulägesbild av kommuners självförsörjningsgrad, gör en risk- och sårbarhetsanalys och föreslår åtgärder. Det var på en sådan workshop som Ljusnarsberg för två år sedan blev varse om läget.

– Vår självförsörjningsgrad var inte så hög, säger Daniel Chu, kostchef i kommunen.

En av få livsmedelsproducenter i kommunen är Joel Holmdahl på andelsjordbruket Rikkenstorp, som tillsammans med kommunen började skissa på ett första steg för ökad beredskap.

Kommunen blev medlemmar i andelsjordbruket

– Vi är för små för att leverera till det offentliga köket. Men vi tänkte att om vi förser en förskola så är det ett litet steg i rätt riktning, säger Joel Holmdahl.

Sagt och gjort. Sedan knappt ett år är kommunen andelsmedlemmar i andelsjordbruket. Förutom matleveransen ska förskolan också komma ut och lära sig mer om grönsakerna och hela processen fram till skörd, och sedan prova på dem tillagade.

Ser över fler odlingsmöjligheter: ”Viljan finns”

Nästa steg är att kommunen nu funderar på om man kan få till en odling med grönsaker som ska gå direkt till kommunen – utan att snedfördela konkurrensen på marknaden.

– Det är kul att viljan finns hos våra politiker. Det finns att jobba på och det gör det nog för alla kommuner, säger Daniel Chu.

Starta klippet för att höra hur många dagar Ljusnarsbergs kommun är självförsörjande och vilka fler möjligheter man tittar på för att öka matproduktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.