Men en kommun sticker ut rejält i sammanhanget – Örebro. Av alla bostäder som såldes via bostadssajten Hemnet från första mars förra året till sista februari i år hade en ungdom med medelinkomst endast råd att köpa två procent.
Även svårt med hyresrätter
Även för de ungdomar som väljer en hyresrätt kan väntetiden bli lång. Enligt SVT:s beräkningar har en ungdom med en medelinkomst i Örebro råd att lägga cirka 4000 kronor på sitt boende.
Den genomsnittliga tiden en person, som sedermera fått någon av lägenheterna som har en hyreskostnad mellan 1-3999 kronor, stått i Öbo:s bostadskö är cirka sju år. För ungdomar är samma siffra 4,5 år.
– Nu står man ju inte i kö på det sättet hos oss, utan man anmäler intresse för en lägenhet och konkurrerar sedan med de andra intressenterna. Så det är svårt att säga generellt hur lång kötiden är, då den kan variera, säger Carl-Johan Baatz som är förhandlings- och uthyrningschef på Öbo.
I klippet: Hör Carl-Johan Baatz resonera kring om ÖBO gör tillräckligt för att hjälpa ungdomarna och om han anser att det är rimligt att ungdomar får vänta längre än andra.
Har redan underlättar för ungdomar
Baatz säger att Öbo redan gjort och kommer även i framtiden göra åtgärder för att underlätta för ungdomar.
– Det vi redan har i dag är att vi har särskilda ungdomslägenheter för ungdomar mellan 18-25, alla har möjlighet att ställa sig i vår kö redan från 16 års ålder, vi har hyresrabatter som även gäller för nyproduktion och vi jobbar med korttidskontrakt.
Uppmanar ungdomar att ta korttidskontrakt
Just korttidskontrakt är något Baatz uppmanar ungdomar att använda sig av.
– Det är en boendeform som vi tror skulle passa en ungdom. Med ett sådant kan man bo i en bostad i sex månader och sedan flytta vidare. Man får under hela vägen behålla sina köpoäng.
– Det är ett tips till ungdomar, leta efter korttidskontrakt.
LISTA: Så stor andel av bostäderna hade ungdomar råd med
Örebro: 2%
Kumla: 14%
Nora: 16%
Lekeberg: 23%
Hallsberg: 28%
Lindesberg: 35%
Askersund: 38%
Karlskoga. 49%
Laxå: 54%
Degerfors: 61%
Hällefors: 72%
Ljusnarsberg: 80%
Så mycket kan en ungdom med medelinkomst lägga på sin bostad:
Örebro: 4109 kr
Kumla: 5008 kr
Nora: 4954 kr
Lekeberg: 5173 kr
Hallsberg: 4911 kr
Lindesberg: 5143 kr
Askersund: 5450 kr
Karlskoga. 4626 kr
Laxå: 4801 kr
Degerfors: 4784 kr
Hällefors: 4604 kr
Ljusnarsberg: 4868 kr
Fakta: Så gjordes undersökningen
- SVT har samlat in alla försäljningar på internetsajten Hemnet.
- Det är drygt 117 000 försäljningar som har skett under perioden 2019-03-01 till 2020-02-29.
- Vi har sedan räknat ut den totala månadskostnaden för varje bostad – och där inkluderar vi ränta (1,49 %), amorteringar (2 %), eventuell månadsavgift och driftskostnad.
- Vi har antagit att köparen har pengar till kontantinsatsen på 15% av köpesumman.
- För att avgöra om ungdomen har råd med månadskostnaden har vi använt Konsumentverkets Flytta hemifrån-budget. I budgeten läggs 36 % av den disponibla inkomsten på boendet.
- Vi har tagit fram medelinkomsten för en person mellan 20-24 år i varje kommun, räknat ut den disponibla inkomsten per månad och jämför med den totala månadskostnaden för lägenheter i kommunens centralort.
- Slutligen räknar vi antalet lägenheter där den totala månadskostnaden underskrider 36 % av ungdomens disponibla inkomst.
Undersökningen har inte behandlat hyresrätter utan enbart ägt boende.