En oskarp närbild av ett svenskt körkort  med ett blått emblem till vänster. Det övriga innehåller personuppgifter som är delvis otydliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska bli svårare att byta till sig ett svenskt körkort utan att ha gjort förarprov, hoppas Transportstyrelsen – se myndighetens utredare förklara hur. Foto: Erik Simander/TT

Så vill Transportstyrelsen stoppa körkortsturismen

Publicerad

Det ska bli svårare att byta in körkort från andra länder till svenska körkort. Nu vill Transportstyrelsen stoppa den så kallade körkortsturismen:

– Vår förhoppning är att den ska minska ganska kraftigt, säger Ted Snölilja, utredare på körkortsavdelningen vid Transportstyrelsen i Örebro.

I dag kan den som har ett körkort utfärdat i ett EU-land byta det mot ett svenskt körkort, oavsett hur körkortet utfärdades. I vissa länder kan ett körkort från ett land utanför EU direkt bytas mot ett körkort från det landet, som sedan kan bytas mot ett svenskt körkort.

Sveriges radio avslöjade bland annat tidigare i år hur det går att köpa ett rumänskt körkort utan något prov.

– Ganska ofta så har de försökt att ta ett svenskt körkort men misslyckats, säger Ted Snölilja, om de som ägnar sig åt den så kallade körkortsturismen.

Transportstyrelsen: Skärp lagen för att byta in körkort

Nu vill Transportstyrelsen att lagen skärps. Den som ska byta in ett körkort ska antingen ha gjort ett godkänt förarprov eller ha kört bil i minst fem år i det EU-land som utfärdat körkortet.

– Vi tror att det här kan vara ett effektivt sätt att komma till rätta med problemen, säger Ted Snölilja.

– Och skulle det vara så illa att det inte får den effekten man önskar, då får vi fortsätta skruva på regelverket som vi ser det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.