-Under timmarna efter tolvslaget fördubblas antalet samtal jämfört med en vanlig natt, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS.
Nära 10 500 samtal inkom till SOS Alarm nyårsafton förra året – från klockan 18 fram till klockan 6 morgonen därpå. En vanlig natt ringer det bara hälften så mycket. Förra året tog SOS alarm emot 252 samtal under nyårsdygnet i Örebro län, jämfört med 132 ett vanligt dygn.
Orsaken? Alkohol – och konsekvenser av det, konstaterar Hummerdal.
-Så ser det ut år efter år, säger hon och fortsätter:
-Det är den typen av ärende som föranleder polisinsatser men också vårdinsatser, att folk skadas. Mycket bränder ute och skador orsakade av fyrverkerier är vanligt också.
Var fjärde samtal
Det absolut viktigaste är att de samtal som rings är nödvändiga. Ingen ska tveka att ringa när man är i nöd, uppmanar Hummerdal. Men visst förekommer även felringningar som tar tid och kraft från SOS, säger hon.
-Ungefär var fjärde samtal är ett samtal som inte skulle ha ringts till oss.
Det handlar om allt från fickringningar till att uppringaren egentligen skulle ringa 1177. Eller helt andra saker som inte hör hemma på SOS.
-Det kan handla om att man vill ha skjuts av ambulansen, att man tappat bort sin plånbok. Vi har fått in samtal där man frågar om ambulansen kan tänka sig att hjälpa till och köpa en cigarett till exempel.
Nio sekunder
Hur lång tid behöver en hjälpsökande då vänta innan SOS svarar i luren? Det handlar bara om nio sekunder, om man utgår från förra nyårsaftons genomsnittliga svarstid.
-En natt som nyårsnatten så är nio sekunder bra.
Redo att ta emot samtalen sitter en tredubblad styrka från norr till söder.
-Vi jobbar också med nationell mottagning, som innebär att operatörer kan svara från hela Sverige, om trycket högt på ett ställe så svaras det på ett annat.