Konstsnöspåret i Ånnaboda och snökanoner i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar spårvärden Torbjörn Eriksson hur långt spår man hittills fått till och varför det inte är en hel slinga ännu. Foto: Malin Gotlin/SVT

Säsongspremiär för konstsnöspåret i Ånnaboda

Uppdaterad
Publicerad

Långt innan solen gått upp på fredagsmorgonen spände ivriga skidåkare på sig längdskidorna för en premiärtur i konstsnöspåret i Ånnaboda, väster om Örebro.

– Det var några som var här direkt när lamporna slogs på klockan sex i morse, säger Torbjörn Eriksson, spårvärd för Örebro skidallians.

När SVT:s team är på plats strax efter klockan sju har de morgonpigga redan hunnit lämna området.

– Det är ingen rusning nu, men vi väntar mycket folk hela helgen.

I klippet ovan berättar spårvärden Torbjörn Eriksson hur långt spår man hittills fått till och varför det inte är en hel slinga ännu.

Billigare el bra för snöproduktionen

Förra året var elpriset skyhögt och snökanonerna stod tysta hela november. Vädret var också mildare och premiären dröjde till mitten av december. Annat är det i år. Med minusgrader och ett lägre elpris har kanonerna kunnat producerat snö den senaste veckan, men med ett kort avbrott för ett skadat kretskort till vattenpumpen.

– Kretskortet styr pumpen och behövde bytas ut, men det var fixat på ett dygn.

Hoppas på skidåkning till påsk

Att snökanonerna kan arbeta är avgörande för att hålla igång anläggningen med betalspår, eftersom det då och då blir töväder under säsongen.

– Snökanonerna är jätteviktiga för att vi ska kunna åka skidor på de här breddgraderna. Blir det inte för varmt så hoppas vi kunna åka fram till påsk, säger Torbjörn Eriksson, spårvärd.

Spåret runt sjön behöver mer snö

Den som är sugen på att skida runt kostnadsfria Ånnabodasjön får ge sig till tåls. Där behövs det mer natursnö innan det kan spåras.

– En fem centimeter till så går det nog att spåra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.