Granhult stängde 2014 och nu vill Statens institutionsstyrelse öppna det igen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

SIS-hemmet Granhult öppnas efter tio års paus

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan stängde SIS-hemmet Granhult utanför Lindesberg. Nu vill Statens institutionsstyrelse öppna hemmet igen. Orsaken är att det är ont om platser på SIS-hem.

Hemmet ska återöppnas i början av 2025 och kommer att ta emot äldre flickor. Granhult kommer att vara ett hem i den lägsta säkerhetsklassen.

– Att komma till rätta med platsbristen är vår viktigaste uppgift här och nu. Att öppna Granhult är en del i detta stora arbete, säger generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

När Granhult stängde 2014 hade det fungerat som ungdomshem. Innan hemmet kan öppna igen behöver det rustas upp med nya lås och förbättrad brandsäkerhet.

År 2014 stängdes Granhult, men snart så behövdes platserna igen. I klippet nedan kan du ser hur Tvärsnytt rapporterade den 17 juni 2014.

Exteriör på Granhults behandlingshem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Granhult stängde 2014 och nu vill Statens institutionsstyrelse öppna det igen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.