Örebro kommun har fyra sopsaltningsmaskiner. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Sopsaltning ger fler nöjda cyklister

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommuns sopsaltning av cykelbanorna verkar gillas av cyklisterna. Klagomålen är få och nästan 20 procent av innevånarna vintercyklar så gott som varje dag.

Nu har tredje säsongen med sopsaltning startat. Fem mil gång- och cykelbanor bearbetas av de fyra sopsaltningsmaskiner som kommunen har.

– Vi kommer inför nästa år ta upp i budgeten om vi ska köpa ännu en sopsaltningsmaskin. De kostar ungefär 400 000 kronor, säger Tommy Karlqvist på park- och gatuavdelningen.

Tommy Karlqvist, park- och gatuavdelningen Örebro kommun Foto: Thomas Wedin / SVT

Den förbättrade standarden på huvudcykellederna har gett fler nöjda cyklister. I en enkätundersökning från 2013 var det 35 procent av de som svarade som var nöjda med snöröjningen och halkbekämpningen av cykelvägarna. Tre år senare, när man börjat med sopsaltning, hade den siffran stigit till 50 procent.

– Nästan 20 procent av kommunens innevånare vintercyklar så gott som varje dag. Det ger oss en topplacering sett till jämförbara kommuner i landet.

Vad har ni lärt er från tidigare säsonger?

-Vi förfinar lite hur vi kör och hur ofta vi behöver köra. Vi lär oss också om blandningen av saltlake som vi använder, säger Tommy Karlqvist.

Han är glatt förvånad över att det kommit så lite klagomål som det gjort.

Är det något som är dåligt?

– Det skulle väl vara att det skvätter lite på cyklarna, och det är ju inte så bra att få salt på dem. Och så tycker hundägarna att det inte är roligt för hundarna när de är ute och går på banorna, säger Tommy Karlqvist.

Inför vintersäsongen finns 20 miljoner kronor i potten. Pengarna ska räcka till sjöröjning och halkbekämpning av både bilvägar och cykelbanor. Enligt Tommy Karlqvist är det dock ingen risk att de ska ta slut. Kriterierna för när och hur det ska snöröjas ligger fast, och budgeten är flexibel. Mer pengar skjuts till om det behövs.

Totalt är det 27 mil gång- och cykelvägar samt 46 mil bilväg som Örebro kommun sköter. Till det finns totalt drygt 100-talet olika maskiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.