Det finns assistanshundar som är tränade på alltifrån att larma personer med epilepsi och diabetes till att hjälpa personer med psykisk ohälsa på flera sätt.
– Hunden kan göra så att du får en struktur i vardagen som gör att du inte hamnar i en lika djup depression eller snabbare kommer ur en depression. De kan vara ett komplement eller till och med en ersättning för tunga mediciner, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.
Sparar pengar åt samhället
Mellan 2009 och 2014 bedrevs en försöksverksamhet med assistanshundar på uppdrag av Socialdepartementet. Ett 60-tal ekipage följdes och i slutrapporten slogs det fast att assistanshundar innebar 197.000 kronor i minskade offentliga stödinsatser per person under en tioårsperiod. Men för den enskilde svider det rejält i plånboken. För den som inte har möjlighet att utbilda sin hund själv kostar det från 160. 000 kronor att köpa en hund och enligt Ekman Aldén är det är ovanligt att kommuner och landsting beviljar stöd till inköp.
– Många kommuner och landsting känner nog inte till det och många har nog inte sett att en assistanshund skulle kunna vara en del i verktygslådan för att stödja människor som har olika typer av behov, säger Malin Ekman Aldén.
Regeringen vill se fler assistanshundar
Enligt Ekman Aldén vill både regeringen och Myndigheten för delaktighet att fler människor ska kunna få hjälp av assistanshundar och att kommuner och landsting hjälper till ekonomiskt.
– Det kräver att kommuner och landsting tar hem frågan och funderar över hur de ska hantera det i praktiken. Regeringen har i alla fall inte sett att det finns några juridiska hinder om man tittar på lagstiftningen, säger Malin Ekman Aldén.