Ett gäng män i västar står på en gräsmatta. Bilden är tagen nerifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte velat komma till förhandlingsbordet överhuvudtaget” se Peter Wetterberg, IF Metall, förklara varför han tror att konflikten med Tesla fortsätta länge. Foto: Malin Gotlin/SVT

Strejken på Tesla har pågått snart tio månader – IF Metall i Örebro laddade med tålamod

Uppdaterad
Publicerad

I nästan tio månader har IF Metall stått med sina gula konfliktvästar utanför Tesla i Örebro. Målet är att få ett kollektivavtal på plats. Men Peter Wetterberg, ombudsman i Örebro län, tror att konflikten kommer pågå länge till.

– Enligt min egna åsikt tror jag att vi kommer hålla på minst till nästa sommar, säger han.

Konflikten har trappats upp sedan starten och flera andra fackförbund har gått in med sympatiåtgärder för att trycka på Tesla.

Hittills har åtgärderna varit utan önskat resultat.

Teslastrejken

Strejkar utanför Tesla i ur och skur

I juni år sa Tesla nej till nya förhandlingar. När förhandlingarna kan komma att återupptas är i nuläget oklart. Så kanske gör Peter Wetterberg bäst i att ställa in siktet på många dagar till som strejkvakt.

Hur orkar ni stå här måndag till fredag vecka ut och vecka in?

– Vi står i 2, 5-timmarspass. Det klarar man av även om det är 20 minusgrader som det var i vintras. Nu är det ju mycket bättre väder och ganska behagligt att stå.

Har ni pratat med dem som jobbar här inne på Tesla?

– Ja, vi har haft ett par möten både med dem som jobbar och de som är i ledningen här. Vissa av de anställda har också kommit ut till oss som står här. De förstår vad det handlar om. En del tycker att vi gör fel och andra vågar nog inte strejka.

Anslöt till strejk innan sommaren

Enligt Peter Wetterberg klev några medlemmar i Örebro län på strejken direkt när den startade, men det finns också någon eller några som valt att kliva på senare.

– Den senaste var före sommaren. Jag kan inte säga hur många av våra medlemmar som strejkar, för det är inga uppgifter jag får lämna ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet