En del av en hemsida med olika studieförbund, bland andra Medborgarskolan och Folkuniversitetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas aktiviteter på landsbygden och i utsatta områden av de sänkta anslagen till studieförbunden. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Studieförbunden om minskade anslag: Kommer inte kunna finnas överallt

Uppdaterad
Publicerad

Folkbildningen står inför stora utmaningar.

– Regeringens sänkta anslag innebär att ungefär en tredjedel av verksamheten kommer att avvecklas, säger Johan Fyrberg, ordförande för branschorganisationen Studieförbunden.

Studieförbunden konstaterar att regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner, och att var tredje krona därmed försvinner. Man har också startat ett upprop, där man kräver ett omedelbart stopp för nedskärningarna.

Drabbar utsatta

Enligt Johan Frykberg kommer studieförbunden därmed inte kunna ha kvar verksamhet i särskilt utsatta områden och på landsbygden i samma utsträckning som tidigare.

Med minskade anslag och mer politisk styrning som krav från regeringen är Studieförbunden rädda för att det leder till en mer avsmalnad verksamhet, där man inte når alla målgrupper.

”Väldigt bekymmersamt”

– Det är väldigt bekymmersamt om vi tvingas ställa olika målgrupper mot varandra. Det blir en väldigt utmanande situation, säger Johan Fyrberg.

Nedskärningarna på totalt 500 miljoner sker under tre år och når enligt Studieförbunden full effekt 2026, om de genomförs som planerat.

Se klippet ovan för att höra Johan Fyrberg berätta mer.

Ett stort klistermärke som det står ”Bilda” på och en kvinna som torkar ett bord med en disktrasa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studieförbundet Bilda i Örebro om de minskade anslagen. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.