Tony Ring (M) på väg ner från talarstolen hållandes i ett papper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer av Socialdemokraternas kritik i klippet ovan. Foto: SVT

Hemligt avtal mellan M och SD i Karlskoga avslöjat

Publicerad

Ett dokument underskrivet av Allianspartierna och Sverigedemokraterna i Karlskoga har avslöjats av Karlskoga tidning och P4 Örebro. Enligt Socialdemokraterna visar dokumentet att SD i hemlighet är med och styr kommunen.

Alliansen i Karlskoga saknar egen majoritet i kommunfullmäktige. För att få igenom sin budget, som antogs innan sommaren, signerades därför ett dokument där Sverigedemokraterna garanterade att rösta på Alliansens budget efter att ha fått igenom vissa krav.

Oppositionen kallar det för ett avtal, men enligt kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), är det bara en överenskommelse som skrivits ned på papper.

Klart är att det hemlighölls för allmänheten.

”Tror inte väljarna bryr sig”

Hur tror du att det här påverkar förtroendet hos era väljare? Är det inte viktigt som väljare att få insyn i sådant här?

– Jag har inte den uppfattningen, utan jag tror att man tittar på vad som blir gjort. Politiskt hantverk är en riktig salig blandning av både det ena och det andra och jag tror inte att väljarna bryr sig särskilt mycket om det, säger Ring.

Oppositionen: ”Bidrar till tystnadskultur”

Enligt oppositionsrådet Ida Edström (S) bidrar det hemliga dokumentet till en tystnadskultur som kommunen under en längre tid har försökt motarbeta.

Men detta håller Ring inte med om.

– Jag tror inte att det är på det sättet och hade vi trott det så hade vi givetvis gjort på ett annat sätt. Vi har gjort bedömningen att det här är helt enligt alla lagar och regler, och bidrar inte till någon dålig kultur alls, säger han.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.