Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larsa Josefsson, Visions ordförande i Karlskoga, menar att kommunen har haft problem med tystnadskultur i många år men att det har blivit värre efter maktskiftet i kommunen efter valet 2018. Foto: Johannes Weckström/SVT

Utredning slår fast – finns tystnadskultur i Karlskoga kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en tystnadskultur inom Karlskoga kommun, det visar en utredning som presenterades under onsdagen.

– Det är inte bra, samtidigt är det inte heller oväntat, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).

Utredningen påbörjades i januari i år bland annat efter att flera fackförbund slagit larm om att det finns en tystnadskultur sedan många år tillbaka i kommunen.

Enligt utredaren Jan Strid är det svårt att slå fast hur stort problemet är. Tillsammans med den fackliga samverkansgruppen som deltagit i utredningen har han fått in knappt 40 berättelser.

– Det finns ett mörkertal också, säger Jan Strid och fortsätter:

– Det kan handla om delaktighet. Att man känner att man inte får vara med och tycka till om olika saker som är viktiga för medarbetarna. Det har även tagits upp att cheferna använder sig av olika härskartekniker för att få tyst på en diskussion.

Många nya chefer

Larsa Josefsson, ordförande Vision avdelning Karlskoga, tror att den stora omsättningen av chefer i kommunen och maktskiftet efter förra valet har bidragit till tystnadskulturen.

– Det handlar om att man inte riktigt är medveten om hur den kommunala och offentliga verksamheten fungerar utifrån den privata sidan. Har man inte riktigt de bitarna klart för sig så kan det här blandas ihop och bli fel.

Det är en kritik som kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) inte känner igen.

– Det får vara en uppfattning som står för honom. Men bara att det finns en tystnadskultur tycker jag är illa nog och det är det vi ska jobba med.

Hör mer i klippet ovan.

Några av utredarens förslag till åtgärder

Diskutera begreppet tystnadskultur och om möjligt definiera vad begreppet betyder för Karlskoga kommun

Låt en utomstående part göra en genus-analys av vår organisationskultur

Se över chefers förutsättningar att utföra sitt arbete så att tystnadskultur kan förebyggas

Uppdatera och bygg ut visselblåsarfunktionen

Se över de formella mötesformer som finns

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.