Den nya Suneboken läses inte in av författaren Anders Jacobsson själv utan av en AI-röst som efterliknar hans röst. Foto: Adam Ihse/TT

Sune-författaren fick en stroke – blir AI-röst

Publicerad

40 år har gått sedan kusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson gav ut ”Sagan om Sune”. Jubileet firas med en ny Sune-bok, ”Festfixaren Sune”, men den här gången är inte ljudboksversionen inläst på Storytel av Anders Jacobsson själv.

I fjol drabbades den nu 61-årige författaren, ursprungligen från Karlskoga, av en stroke och kunde därför inte göra ljudboksinläsningen som tidigare. Men i stället för ge uppdraget till en skådespelare valde han och Storytel att låta göra en AI-kopia av Jacobssons egen röst.

”Min röst har sedan starten i radio för 40 år sedan varit förknippad med Sune”, förklarar Jacobsson i ett pressmeddelande där han inte utesluter att han återvänder som uppläsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.