Tidigare har Trafikverket testat en elväg på E16 utanför Sandviken i Gävleborgs län. Men den nya vägen mellan Örebro och Hallsberg blir den första permanenta elvägen i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges första permanenta elväg byggs mellan Örebro och Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Sveriges första permanenta elväg byggs i Örebro län. Den kommer att byggas på E20 mellan Örebro och Hallsberg, meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Syftet med elvägen är att minska koldioxidutsläppen från tunga fordon.

Trafikverkets val stod mellan E20 och väg 73 i Västerhaninge-Nynäshamn. Trafikverket har tagit hänsyn till flera kriterier vid valet av väg, bland annat trafikvolymer, vägtyp och transportupplägg.

– Örebro och Hallsberg ligger mitt i logistiktriangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har vi sett att ett flertal företag använder just den här sträckan för en stor del av sina transporter. Det ger tillsammans goda förutsättningar för att elvägen ska realisera förväntade resultat och det är även viktiga förutsättningar för en framtida fortsatt utbyggnad, säger Kenneth Natanaelsson, biträdande chef för elektrifieringsprogrammet hos Trafikverket.

Planen är att den nya vägen ska kunna öppna för trafik runt årsskiftet 2025–2026.

Hör Nina Höijer (S), regionråd, kommentera projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.