Bilder från branden tagna vid 02.45 och 03.02 natten till lördag. Foto: Räddningstjänsten

Tak började brinna på skola i Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Ett tak i en skolbyggnad på Stora Vallaskolan i Degerfors började brinna natten mot lördagen. Branden spred sig i takkonstruktionen men den är nu släckt. Polisen har upprättat en anmälan om grov skadegörelse.

Larmet om branden kom cirka 02.30. Det visade sig att ett tak på en av skolans byggnader hade börjat brinna kraftigt. Det är oklart hur branden startade.

– Man håller på att renovera det här taket, lägger ny takbeläggning och takisolering. När man jobbar då är man under ett slags tält och under ett sånt tält hade det börjat brinna, säger Björn Johansson som var ledningsstöd till räddningsledaren under insatsen.

Inte totalförstört

Han bedömer att det har gått relativt bra trots brandspridningen. Taket är brandskadat och det är vattenskador under taket och ner i skolbyggnaden.

– Men byggnaden är inte totalförstörd. Efter lite renovering och sanering kommer man kunna ta skolbyggnaden i bruk igen, säger Björn Johansson.

Enligt Björn Johansson består skolan av fem till sex olika byggnader och det är byggnaden med bland annat rektorsexpedition och musikundervisning som har drabbats.

Kommer elever och personal kunna vara där på måndag?

– De kommer inte kunna nyttja hela lokalen som vanligt, möjligen delar av byggnaden.

Platsen ska spärras av

Omkring 08.30 på lördagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats för att släcka glödbränder och minimera vattenskador. Ingen har skadats i samband med branden.

En anmälan om grov skadegörelse har upprättats och platsen kommer att spärras av i väntan på teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.