Två barn sitter vid ett bord i ett klassrum och ritar. Båda barnen håller i varsin orange penna. På bordet finns även en blå låda med material. I bakgrunden syns en vägg med en färgglad tidslinje och flera barn som arbetar vid andra bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan skola och fritidshem göra att elever lär sig mer? Det är en av frågorna i ett forskningsprojekt där fritidshem i Örebro deltar. Foto: SVT

Undervisning viktig del av fritids – ska komplettera skolan

Publicerad

Lärande hela dagen, men i olika former, det är målet med dagens fritidshem. Fem fritidshem i Örebro är med i ett forskningsprojekt, som vill ta reda på hur man ska nå dit.

Forskningsprojektet ”Fritidshemmets bidrag till elevers måluppfyllelse” leds från Linnéuniversitetet i Växjö.

– Måluppfyllelse är i det här fallet ett stort begrepp. Det kan vara hur du stärker en elevs mående för att klara av utmaningar, säger Martin Karlsson, förstelärare som arbetar på Almby skolas fritidshem i Örebro.

Han är med i den del av projektet som pågår i Örebro och har bland annat som uppgift att dela med sig av den kunskap som kommer fram.

Fritidshem har en ny uppgift

För flera år sedan koncentrerade sig fritidshem på tillsyn, omsorg och rekreation, enligt ansvariga i forskningsprojektet.

År 2016 reviderades läroplanen och mer vikt har lagts på att fritidshemmen också ska ha undervisning och komplettera skolan. Traditionell skola kanske inte passar alla barn och då kan fritidshemmen lära ut på ett annat sätt.

Treårigt projekt på Linnéuniversitetet

En del forskning finns om fritidshem, men forskarna knutna till Linnéuniversitetet menar att det saknas forskning kring fritidshemmens potential. De vill också se vad barn som inte går på fritids går miste om.

Forskningsprojektet startade 2023 och pågår till 2026. Fyra kommuner deltar, Stockholms stad, Linköping, Skurup och Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.