– Majoriteten var under 40 år och en stor majoritet av dem hade absolut ingen kontakt med sjukvården. De var inte kända hos oss, på andra avdelningar eller i primärvården, säger han.
Det är 23 fall av självmord som har granskats – från hösten 2023 till våren 2024.
I ett fall har regionen gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att utreda eventuella brister i vården. Några fall ska man utreda ytterligare på regionen för att se om de möjligen hade gått att undvika.
Av de 23 fallen bedömdes 16 som ”icke undvikbara”, det vill säga att inget som vården hade gjort annorlunda skulle ha kunnat förhindra självmordet. De flesta som inte hade sökt kontakt med sjukvården före suicidet var under 25 år.
Andra yrkesgrupper kan identifiera risker
Spyridon Kiladakis har tankar på hur man kan försöka komma åt den grupp som man inte når i dag.
Inom vården finns ett program eller instruktioner för hur man ska kunna identifiera risker för självmord, men programmet är komplicerat och kräver sjukvårdsbakgrund. En förenklad form skulle kunna spridas bland andra yrkesgrupper och myndigheter som kommer i kontakt med unga, för att se risker och lotsa personerna till vård, menar han.
Och han vill verkligen att den som mår dåligt söker hjälp:
– Man är inte svag om man söker hjälp för att man inte mår bra. Det finns även en möjlighet att söka hjälp anonymt.
Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa
- Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
- Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.