Ergonomisten Eva Jangdin och kommunikatören Jens Qwarngård på Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Kristian Åkergren/SVT

USÖ producerar film om vibrationsskador

Publicerad

Problemet med vibrationsskador märks av på flera sjukhus runtom i Sverige, bland annat Universitetssjukhuset i Örebro. På enheten för Arbets-och miljömedicin har man reagerat starkt på det här. Därför skapar personalen nu en informationsfilm i ämnet.

– Många unga yrkesverksamma har inte kunskap om arbetsmiljörisker. Därför vill vi lyfta det här med handvibrationer och hur man ska förebygga så att det inte blir skador i händerna. De kan bli bestående och därför är det viktigt att vi når ut tidigt till gymnasieelever som går på yrkesprogrammen, säger Eva Jangdin, ergonomist på Arbets-och miljömedicin på USÖ.

Blir undervisningunderlag

Arbetet med filmen har pågått sedan i höstas. Nu är den i princip helt klar och läggs troligtvis ut på nätet i veckan. Därefter ska alla yrkesärare i landet som vill kunna använda sig av den i utbildningen. Det blir alltså ett underlag för hur vibrerande verktyg borde användas.

Ergonomisten Eva Jangdin och kommunikatören Jens Qwarngård på Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kan själva skydda sig

– Steg två i det här är att bjuda in en massa yrkeslärare och utbilda dem om vibrationsskador. De ska i sin tur följa med sina elever ut på praktikplatserna och kontrollera att verktygen används rätt, berättar Eva Jangdin.

Förhoppningen med projektet är att skadorna ska förebyggas i ett så pass tidigt skede. Dessutom vill skaparna bakom filmen att folk ska känna till hur de själva kan skydda sig.

Hur undviker du vibrationsskador?

1. Använd inte mer kraft än vad som behövs, låt verktyget göra jobbet.

2. Variera arbetet mellan höger och vänster hand.

3. Undvik kraftigt böjda handleder.

4. Arbetsrotera mellan olika arbetsmoment.

5. Håll händerna varma och torra.

6. Ta pauser.

7. Undvik nikotin.

8. Gå på medicinska kontroller.

Källa: Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Vad ska arbetsgivaren göra?

1. Riskbedöma arbetsmoment.

2. Följa Arbetsmiljöverkets regler.

3. Utbilda i rätt arbetsteknik.

4. Erbjuda medicinska kontroller.

5. Erbjuda lämplig skyddsutrustning.

Källa: Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Mer i ämnet