Med hjälp av 3D-printing, eller additiv tillverkning har Karlskogaföretaget Amexci gjort en reservdel till JAS-flygplanet. Foto: Johannes Weckström, SVT/ Amexci

Karlskogaföretag skrev ut reservdel i plast till JAS

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Amexci i Karlskoga har passerat en milstolpe. På uppdrag av en av sina ägare, försvarskoncernen SAAB, har de tagit fram en reservdel till JAS. Det unika är att den i framtiden är tänkt att kunna skrivas ut på plats i fält.

Det kan låta enkelt – att skriva ut reservdelar från en ritning till ett jetplan. Det är det förstås inte. Åtminstone inte ännu, men man är på god väg i och med det skarpa test som i mars genomfördes under en flygning i Linköping.

Företaget bakom detaljen som skrivits ut i ett plastmaterial är Amexci i Karlskoga, som sysslar med additiv tillverkning, eller 3D-utskrifter. Projektet har pågått under tre års tid och har omgärdats av en rad tester innan själva flygningen. Projektets syfte är att på sikt göra det möjligt att få fram reservdelar i fält.

– Det låg i prospektet att utveckla en plastprodukt som kan ersätta aluminium. Det är ju inte en hållbar lösning över tid, men kan lösa ett problem kortsiktigt, säger Joel Andersson, head of operations.

Bygger med metallpulver

Företaget, som funnits sedan slutet av 2017, är samägt av flera svenska och finska storföretag. Bland annat SKF, Stora Enso och Husqvarna. De har till uppgift att designa och utveckla produkter med hjälp av den relativt nya tekniken. Där det idag även går att skapa produkter genom att med laser smälta samman tunna lager metallpulver.

– Vi jobbar tajt med de här ägarföretagen för att hitta olika applikationsområden, berättar vd:n Edvin Resebo.

På väg in i ny fas

Fördelar är bland annat begränsad energi- och materialåtgång samt att kunna konstruera specialprodukter med unika egenskaper i små serier. Till nackdelarna, än så länge, hör dyra tillverkningskostnader och långa produktionstider, men tekniken förfinas hela tiden.

– Den har gått från den allra första hype-fasen till att gå in i en industrialiseringsfas. Vi ser så pass många bra industriella exempel ute på marknaden att vi känner oss säkra på att den här tekniken har en roll att spela i framtiden, säger Edvin Resebo.

Hör mer om tekniken i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.