Badhuset i stadsdelen Brickebacken i Örebro är i akut behov av renovering.
Den badutredning som kommunen låtit göra visar att bara de åtgärder som behövs det närmaste året skulle gå på över tio miljoner. Ytterligare drygt åtta miljoner behövs för att få simhallen i bra skick inom tio år. Mycket är slitet – till exempel är ytskiktet av kakel från 1971.
Nu ska politikerna bestämma om badet ska renoveras – eller om det ska stängas och ett helt nytt ska byggas i Örebro.
– Självklart måste vi satsa på bad i Brickebacken. Det skulle vara riktigt illa för Brickebacken och de som bor i närheten om badet skulle stängas ner, säger oppositionsrådet Murad Artin (V) i ett pressmeddelande.
Höga driftskostnader
Ungefär 10 000 av Örebros runt 144 000 invånare bor i dag i en radie inom två kilometer från badet i Brickebacken. Det är färre än de andra simhallarna i kommunen har i sitt närområde idag. Siffran kommer dock att öka, eftersom staden snart kommer att växa åt det hållet.
De styrande partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick utredningen förra veckan och har ännu inte bestämt om de vill bevara eller bygga nytt. Utredningen föreslår en nedläggning, eftersom badet är i dåligt skick, har höga driftskostnader och är mindre än de andra. Bassängen är bara 16 meter lång.
Bygga nytt bad
En sak har Örebros styre redan enats om: tillgången till bad ska inte minska. Ett alternativ är då att bygga ett hel nytt badhus eller utomhusbad någonstans i samma del av staden.
– På ett eller annat sätt måste det finnas en sådan plan om vi kommer till beslut att göra en nedläggning. Men det ser jag inte framför mig under de närmaste månaderna. Det måste vi fundera på, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) till SVT Nyheter Örebro.
Så vad ser du framför dig?
– Jag ser två alternativ. Antingen att vi har Brickebackens bad kvar för att väljer att investera i den anläggningen så att den kommer i bra skick igen. Eller så kommer vi att tvingas fatta ett beslut om att det inte är ekonomiskt försvarbart, för det är skattebetalarnas pengar vi talar om. Då behöver vi en plan för hur badkapaciteteten ska bevaras och utvecklas.