Världsunik studie: MS-medicin hjälpte personer med schizofreni

Publicerad

I en pilotstudie i Örebro gavs patienter med schizofreni läkemedlet Rituximab, vid sidan av den vanliga medicineringen – med goda effekter.

– Hallucinationer och vanföreställningar minskade och flera patienter fick mer energi och tog tag i saker, säger Susanne Bejerot professor i psykiatri vid Örebro universitet.

19 personer med tvångssyndrom eller schizofreni ingick i studien. Patienterna fick en enda dos Rituximab genom dropp i armen, som tillägg till sin vanliga läkemedelsbehandling, och följdes sedan under ett år. 

– De med tvångssyndrom svarade sämre på behandlingen medan de med schizofreni skattade att den allmänna hälsan förbättrades med hela 78 procent. Det var en stor skillnad och de mådde betydligt mycket bättre än tidigare, men jag vill påpeka att de inte blev symptomfria, säger Susanne Bejerot.

Hon berättar om en patient i studien som inte arbetat på flera år. Hans föräldrar rapporterade om en snabb förbättring,

– Han tog tag i saker, gick upp duschade och klippte naglarna som han inte gjort på länge och sökte ett jobb. Det var en stor skillnad och svårt att tro att det var en placeboeffekt.

Spelar roll vid psykiatriska sjukdomar

Rituximab är ett immunmodulerande läkemedel och används i stor utsträckning mot autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism och multipel skleros (MS).

Enligt Susanne Bejerot är flera psykiatriska sjukdomar förknippade med ökad förekomst av autoimmuna sjukdomar och förhöjda inflammationsmarkörer i blodprov. 

– Men den här behandlingen har inte givits i någon tidigare studie. Att visa att ett immunmodulerande läkemedel har effekt på schzofreni är världsunikt.

Stor blindad studie

Efter pilotstudien har forskarna fått nära 20 miljoner kronor i anslag för att genomföra en större blindad studie och söker drygt 100 deltagare med schizofreni över hela landet. Patienterna lottas till att få antingen koksalt eller en dos Rituximab.

– Vi hoppas kunna visa att den här behandlingseffekten står sig när vi gör det under kontrollerade former.

Det här är schizofreni

En psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser.

Sjukdomen utvecklas ofta under lång tid, det är vanligt att få diagnosen som allra tidigast i sena tonåren eller som ung vuxen.

Vanföreställningar, hallucinationer och tankestörningar är vanliga symptom.

Före, under och efter en psykos är det ofta svårt att sova, det är vanligt att ha svår ångest, känna sig tom på känslor, vara likgiltig eller ha självmordstankar.

Personer med schizofreni kan ha svårt att planera, städa, handla och betala räkningar. Likaså att ta hand om sig själv.

Läkmedel kan förebygga återfall och ge ökade möjligheter till ett normalt liv.

Källa: 1177, Hjärnfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.