En del av Vätternvatten-projektet är att borra en bergtunnel mellan Vättern och Hallsberg. Foto: Grafik: SVT

Vätternvatten delar Askersunds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om deltagande i Vätternvatten, projektet att bygga en tunnel för att föra dricksvatten från Vättern till resten av länet, delar partierna i Askersunds kommun.

Den borgerliga oppositionen i Askersunds kommun protesterar mot majoritetens planer på att vara med och finansiera de vattenledningar som ska dras från Vättern till övriga länet. Bland annat anser de att beslutsunderlaget inte är tillräckligt informativt, och att det då blir svårt att säga ja till ett delägarskap.

– Magkänslan man får när man får höra att vi ska vara med och finansiera en 3,5 mil lång bergtunnel samt bygga ett 5-6 mil långt ledningsnät mellan Hallsberg och Nora, för att få Vätternvatten i kranen i Askersund, är ju att nu går vi allt över ån efter vatten, säger oppositionsrådet Caroline Rieker i ett pressmeddelande.

Projektet Vätternvatten

En kostnadsfråga

Även kostnaden är en aspekt som oppositionen oroar sig över, men styrande partier tror att det i längden blir dyrare att stå utanför samarbetet.

– Ett beslut att delta i denna samverkan kommer ge avtryck ca 100 år framåt i tiden. Att avstå samverkan kommer förmodligen inte påverka oss alls i det korta perspektivet. Däremot kommer det troligtvis begränsa våra möjligheter till effektiv vattendistribution på längre sikt, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson.

– Det är bra att de lyfter frågor som de funderar på. Inom den politiska ledningen har vi till vissa delar samma funderingar.

Ska besvara oppositionens frågor

Han riktar viss kritik mot oppositionens argument att beslutsunderlaget är bristande, eftersom de enligt honom inte deltagit i de möten som hållits angående projektet.

– Men vi ska efter bästa förmåga försöka besvara de frågor de ställt.

Beslut i frågan kommer att fattas av kommunfullmäktige den 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet